Scenefoto GAS. Foto: Daphne van de Velde
Scenefoto GAS. Foto: Daphne van de Velde (Foto: Daphne van de Velde)

Groots theater over nationale gas-tragedie in Groningen

DOETINCHEM – GAS, een toneelstuk over de Groningse gas-tragedie, komt naar het Schouwburg Amphion. De voorstelling is donderdag 24 oktober te zien.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters, Bette en Aukje, dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van de gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden. GAS is een coproductie van Toneelgroep Jan Vos en Het Noord Nederlands Toneel.

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling GAS. Trouw en de Volkskrant adviseerden hun lezers dringend om naar Groningen af te reizen om dit toneelstuk te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de tintelende familiekroniek komt nu naar Schouwburg Amphion op donderdag 24 oktober 2019.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van de gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Tekst door Tjeerd Bischoff en geregisseerd door Jeroen van den Berg. Met onder meer Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet en Anna Raadsveld. GAS is een co-productie van Toneelgroep Jan Vos en Het Noord Nederlands Toneel.

Meer berichten