Bridgeclub Montferland viert zaterdag 12 oktober het zilveren jubileum. Foto: Eric Klop
Bridgeclub Montferland viert zaterdag 12 oktober het zilveren jubileum. Foto: Eric Klop (Foto: )

'De poort naar sociaal samenzijn'

Bridgeclub viert in groei en bloei 25-jarig bestaan

Door Eric Klop

ZEDDAM – 'Wetenschappelijk is vastgesteld dat door de denkpatronen die bij het bridgen door de hersenen gaan, er miljoenen nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Behalve uitdagend, sociaal en gezellig is bridgen dan ook een oefening om geestelijk fit te blijven'. Henny Gervers, de Zeddamse voorzitter van Bridgeclub Montferland had het van tevoren netjes opgeschreven. Helder en duidelijk, net als de wijze waarop de vereniging met succes de drempel om lid te worden verlaagde. Zodat de club zaterdag 12 oktober met een riant ledenaantal zijn vijfentwintigste verjaardag kan vieren.

Bridgeclub Montferland telt momenteel 96 actieve beoefenaren van de sport. Wekelijks komen zij in het Dorpshuis van Zeddam bijeen om op verschillende niveaus de kaarten te schudden. "Er wordt serieus gebridged, maar de gezelligheid staat voorop", zegt Henny Gervers. "De verenigingsavonden lijken bijna op een sociëteit." Dat zal aanstaande zaterdagmiddag niet anders zijn, wanneer de leden met een extra bridgedrive stilstaan bij het 25-jarig bestaan van de club. Dan wordt bovendien een zevental zilveren jubilarissen in het zonnetje gezet. Annemarie Bronkhorst, Mieneke Tempel, Riny Pauw, Rieky Wenting, Gerard Wenting, Arnold Hidding en Fons Hetterscheid zijn al sinds de oprichting in 1994 van de partij.
Bridgeclub Montferland leidt een bloeiend bestaan. Zo'n zeven jaar geleden zag de toekomst er echter minder florissant uit. Zoals bij het verenigingsleven in het algemeen al jarenlang schering en inslag is liep het ledental terug. Daarmee kwamen onder andere mogelijkheden om op diverse niveaus te kunnen spelen in gevaar. Voorzitter Gervers: "Acties om mensen te interesseren voor de bridgesport en op een beginnerscursus te krijgen leverden niets op. Uit navraag door het bestuur bleek er sprake was van een te hoge drempel. Voor veel buitenstaanders lijkt bridgen moeilijk en ook wel saai. Maar er was toch ook nieuwsgierigheid."
Een gratis en geheel vrijblijvende kennismakingsclinic bood soelaas. "Deelnemers, ook zonder enige kaartervaring, die vervolgens nadere interesse toonden werden gewezen op een beginnerscursus", gaat Gervers verder. "Deze stapsgewijze aanpak was een enorm succes. Tientallen personen meldden zich voor de clinic en velen van hen traden via de beginnersleergang toe tot onze club. Die mogelijkheid om kennis te maken heeft nog steeds regelmatig plaats. En nog altijd met het nodige resultaat. Zodanig zelfs dat de Nederlandse Bridgebond de door onze vereniging ontwikkelde manier van werving qua tekst en didactiek integraal heeft overgenomen en landelijk onder de aandacht van docenten bracht. Als vereniging in het kleine Zeddam zijn we daar best trots op!"
Met 96 beoefenaren kent de Montferlandse bridgevereniging bijna twee keer zoveel leden als toen het wat minder crescendo liep. Zelf is Henny Gervers (77, maar als ie 67 had gezegd geloof je het ook) zo'n twaalf jaar lid. "Ik ben een spelletjesmens, maar bridge kende ik destijds nog niet. Potjes bridge die op de tennisclub tijdens regenpauzes werden gespeeld, wekten mijn nieuwsgierigheid. Ik kon er echter geen touw aan vastknopen. Omdat ik wat meer vrije tijd had ben ik bij een docent lessen gaan volgen. Het kwartje viel; dit was mijn ding! Bridge wordt niet voor niets geen spel maar een sport genoemd. Toeval speelt een ondergeschikte rol. Je kunt trainen om beter te worden. Ook met 'slechte' kaarten houd je dan zelf de regie in handen en speel je tot de afloop een grote rol van betekenis. Het blijft altijd spannend. Dat spreekt mij aan!"
"Bridge is al lang geen sport meer voor de elite", weet Gervers. "Alle lagen van de bevolking, jong en oud, kunnen er mee uit de voeten. Niets voor niets is de Nederlandse Bridgebond groter dan bijvoorbeeld de nationale Volleybalbond.. En ook in huiselijke kring kan het worden gespeeld. Of tijdens vakanties. Gezellig, en goed voor de contacten. Het levert altijd gespreksstof op. Ik noem bridgen wel de 'poort naar sociaal samenzijn'."
Belangstelling voor een vrijblijvende kennismakingsclinic van Bridgeclub Montferland? Neem contact op met secretaris Droes Beekman, via dbeekman@planet.nl.

Meer berichten