Huldiging Montferlandse brandweervrijwilligers

DIDAM - Zondag 6 oktober vond de jaarlijkse brandweermiddag voor de Montferlandse brandweerposten plaats. Tijdens deze middag overhandigde burgemeester De Baat namens Zijne Majesteit een Koninklijke Onderscheiding aan Freek Rosendaal en Heinz Ebbing van de post Bergh, wat tot het laatste moment als verrassing was gehouden. Vijf jubilarissen van de brandweerposten Bergh en Didam zijn gehuldigd en van twee vrijwilligers is afscheid genomen.

Darko Sanders, teamleider Incidentbestrijding Achterhoek (IB Achterhoek), besteedt in zijn openingswoord terecht aandacht aan de grote inzet en betrokkenheid van de brandweervrijwilligers. Zonder deze bijdrage aan de veiligheid kan de brandweer niet functioneren in Montferland, meent hij.
Burgemeester De Baat vertelt dankbaar en trots te zijn dat bij nood, bij hoge nood, als leven in gevaar is, de inwoners van Montferland altijd een beroep kunnen doen op de mannen en vrouwen van de (vrijwillige) brandweer. 
De Baat vertelt nog niet te weten wat de gevolgen zijn, van de ontwikkelingen in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waaronder onder andere de brandweerposten Didam en Bergh vallen. Over twee maanden, op 12 december, zal het algemeen bestuur hierover besluiten nemen. 
Heinz Ebbing en Freek Rosendaal van de post Bergh, werden door burgemeester De Baat benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontvingen de versierselen en oorkonde vanwege hun werk bij de vrijwillige brandweer. 
Over Heinz Ebbing vertelde De Baat dat hij lid was van de vrijwillige brandweer in de functie van bevelvoerder met de rang Brandmeester en dat hij 36 jaar lang deel uitgemaakt had van de brandweerpost Bergh. Ebbing was naast bevelvoerder ook allround manschap brand- en hulpverlening en zette zich in voor het redden van mensen en dieren in nood. 
Freek Rosendaal werd door De Baat in het zonnetje gezet met hartelijke woorden over zijn functie van manschap met de rang Hoofdbrandwacht. 35 jaar lang was Rosendaal als allround manschap brand- en hulpverlening in de weer met het redden van mensen en dieren in nood. En was hij ook actief als voorzitter van de brandweervereniging Bergh. 
Daarnaast waren beide brandweerlieden actief als chauffeur/voertuigbediener/instructeur en First Responder Brandweer (FRB) binnen de post, waarbij minimaal 2 brandweermensen met een speciaal voertuig de ambulance assisteren bij reanimaties. De FRB is meestal als eerste voertuig ter plaatse, waarmee de overlevingskans van slachtoffers vele malen groter wordt. De FRB is uitgerust met een Automatische Externe Defribilator (AED) en overige materialen/hulpmiddelen om levensreddende handelingen mee uit te voeren.

Freek Rosendaal en vier andere jubilarissen ontvingen een oorkonde en medaille van Brandweer Nederland voor hun behaalde jubilea. Rosendaal voor zijn 35 jarig jubileum, Edwin Willemsen vanwege zijn 12,5 jarig jubileum en Robert Krauts vanwege zijn 20 jarig jubileum. Twee vrijwillige brandweerlieden vierden hun 25 jarig jubileum. Dat waren Timo Zweers en Vincent Booltink.
Zowel Heinz Ebbing als Freek Rosendaal namen afgelopen zondag afscheid als brandweervrijwilliger. Heinz Ebbing zelfs na 36 jaar. Burgemeester De Baat feliciteerde én bedankte de brandweerlieden voor hun jarenlange inzet.

Onderschrift foto: Van links naar rechts: Darko Sanders (teamleider Incidentbestrijding Achterhoek), Sander Putman (postcommandant Didam), Timo Zweers (25 jarig jubileum), Vincent Booltink (25 jarig jubileum), Heinz Ebbing (36 jaar afscheid), Burgemeester De Baat, Freek Rosendaal (35 jaar jubileum/afscheid), Robert Krauts (12,5 jarig jubileum), Arjan Gunsing (20 jarig jubileum), Martin Jansen (postcommandant Didam).

Foto: José Vierwind

Meer berichten