De burgemeester tussen de gouden bruidsparen. Foto: Marlous Velthausz
De burgemeester tussen de gouden bruidsparen. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

Berghse Gouden echtparen op de koffie bij de burgemeester

's-HEERENBERG – Donderdag 3 oktober zijn 35 gouden bruidsparen uit de voormalige gemeente Bergh op de koffie geweest bij burgemeester Peter de Baat van gemeente Montferland. Het feestelijke gebeuren vond plaats in zalencentrum De Gracht. De burgemeester nam uitgebreid de tijd om de jubilarissen te feliciteren.

Door Marlous Velthausz

Eén keer per jaar ontvangt de burgemeester van Montferland alle echtparen uit de gemeente die vijftig jaar getrouwd zijn op de koffie. Vanaf oktober 2018 tot en met september van dit jaar waren er in de gemeente Montferland 135 echtparen die in deze twaalf maanden hun Gouden Huwelijk mochten vieren. Tachtig bruidsparen hadden aan deze uitnodiging gehoor gegeven. Door het grote aantal werd een week eerder dit heuglijke feest al gevierd bij Jan en Jan in Didam met de bruidsparen uit de omgeving van Didam. Reden achter die bijeenkomsten: het is voor de burgemeester niet meer te belopen om bij elk gouden echtpaar op huisbezoek te gaan.
Vanaf 14.30 uur waren de gouden echtparen uitgenodigd en bij binnenkomst werd iedereen feestelijke onthaald door burgemeester Peter de Baat en zijn echtgenote Lida en werden ze samen door de fotograaf op de foto gezet. De burgemeester opende het feest met een speech en haalde oude herinneringen op uit het jaar 1969. Zo vertelde de burgervader dat een witte brood toen 0,75 cent koste en je voor een kilo aardappelen 0,36 cent moest betalen. Dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette en dat Eddy Merckx de Tour de France won; John Lennon en zijn echtgenote Yoko Ono op huwelijksreis waren en hielden een week een 'bed-in' in het Amsterdamse Hilton Hotel. Ze protesteerden hiermee tegen de Vietnam oorlog en hoopten op wereldvrede. Aan de reacties uit de zaal was op te maken dat de oude herinneringen weer naar boven kwamen. "Dit als pleidooi voor liefde en vrede", aldus De Baat.
De burgervader was toch wel benieuwd wat het geheim is achter een goed 50-jarig huwelijk en liep de zaal in om daarop een antwoord te krijgen. En die kreeg hij genoeg: lief en leed met elkaar delen, communiceren, eerlijk tegen elkaar zijn, je moet geven en nemen en elkaar vrijheid geven. Zelfs een bruidje had een goede tip: "Mijn man was bij de luchtmacht, en bijna nooit thuis!"
Burgemeester Peter de Baat zong de gouden bruidsparen toe met muziek uit 1969 zoals 'Bloody Mary' en 'De Troubadour' van zangeres Lenny Kuhr, die met dit lied toen het songfestival won. Samen met de muzikale begeleiding van Peter Loeters kreeg het duo 'Peter en Peter' een groot applaus uit de zaal.
De Heemkundekring Bergh had voor deze gelegenheid een film gemaakt over de gebeurtenissen uit het jaar 1969 over de voormalige gemeente Bergh. Gebouwen, molens, straten, restaurants en gelegenheden uit alle plaatsen van toentertijd passeerden de revue.
Om 17.00 uur kwam een einde aan de feestelijke bijeenkomst en werd ieder bruidspaar verrast met de gemaakte foto in een lijstje die bij binnenkomst was gemaakt.

Meer berichten