Muzikale lezing monnik Thomas Quartier over de liefde en Neil Young

Monnik Thomas Quartier geeft muzikale lezing. Foto: PR
Monnik Thomas Quartier geeft muzikale lezing. Foto: PR

DOETINCHEM - Thomas Quartier is niet alleen monnik, maar ook hoogleraar, muziekliefhebber en gepassioneerd mens. Die vier eigenschappen komen woensdagavond 9 oktober samen, als hij de Sint-Willibrordsabdij bij Gaanderen verruilt voor het podium van het Nieuwe Dijkhuis. Hij geeft een muzikale lezing over zijn nieuwste boek Liefdesgeboden, met verwijzingen naar teksten van Neil Young, Bob Dylan, Mumford & Sons, Benedictus en psalmist David.

In het Nieuwe Dijkhuis gaat Quartier niet alleen het gesprek aan over zijn boek, de liefde en zijn inspiratiebronnen, hij zal ook zelf plaats nemen achter de piano en microfoon om liedjes ten gehore te brengen van zijn muzikale helden. Waarom? "Ik begin bij mezelf en mijn eigen gevoel. Muziek is naast wetenschap een andere passie van mij. Ik schreef vroeger zelf ook liedjes. Ik speel piano. In muziek kan ik veel van mijn gevoel kwijt.Het maakt je één met het goddelijke. Dat is ook de kracht van het samen zingen. Ik ervaar dat hier dagelijks in het klooster."
Maar waarom een artiest als Neil Young? "Hij is anders, een buitenstaander. Het buitenstaandersperspectief heeft mij altijd getrokken. Het is verleidelijk om de dingen heel vlak en glad te maken. Dat verkoopt goed. Maar dat wil ik niet. Ik hoor van anderen dat ik ook een beetje extravagant ben. Het mag wel schuren. Dat plan ik niet, het gebeurt."
Het eerste liefdesgebod dat de monnik in zijn boek bespreekt is: Gij zult diep graven. Hij verwijst daarbij naar de song Like a hurricane van Neil Young. Quartier: "De passie die bij de liefde hoort, is wat je zoekt. Maar het is ook die passie die voor een hoop stormen zorgt. Je wilt liefde leven, maar weet tegelijkertijd maar al te goed dat je op ieder moment weer weggeblazen kunt worden, kunt omvallen, door je eigen passie of die van de ander. De veilige plek in het oog van de storm vinden, vergt aandacht en moeite, maar hij bevindt zich ín de liefde, niet daarbuiten of daarboven.
Liefde is een teer onderwerp om te bespreken in een boek of in een lezing. Ook voor Quartier. "Het is kwetsbaar om heel persoonlijk over liefde te schrijven, maar ik kan niet anders. Ik heb geprobeerd zo puur mogelijk te schrijven. Kritiek op dit boek is kritiek op hoe ik de liefde ervaar. Het moet alleen geen zielstriptease worden. Maar kritiek zal niet makkelijk zijn. Het is toch eng."
Broeder Thomas noemt zichzelf een romanticus. "Ik heb in mijn leven heel wat afgeleden door de liefde. Geen wilde dingen hoor, maar ergens denk ik dat het lijden, de pijn in de liefde helemaal niet verkeerd is. Het geeft diepgang. Het kan je ook gelukkiger maken. Als je maar beseft dat er altijd dat oog van de storm is."
De muzikale lezing en boekpresentatie van Thomas Quartier wordt woensdag 9 oktober gehouden in het Nieuwe Dijkhuis aan de Burg. van Nispenstraat in Doetinchem. Tickets kosten 8,20 euro in de voorverkoop via www.hetnieuwedijkhuis.nl en 10 euro aan de deur. Aanvang 20 uur. Deuren open vanaf 19.15 uur.

Meer berichten