Expositie rondom het thema Zij/Hij in Gelderland, met werk van zeven kunstenaars. Foto: PR
Expositie rondom het thema Zij/Hij in Gelderland, met werk van zeven kunstenaars. Foto: PR (Foto: )

Expositie Zij/Hij in Gelderland

Themawerk van zeven kunstenaars in Stadsmuseum Doetinchem

DOETINCHEM - Na de eerste succesvolle samenwerking in 2017 presenteren kleine musea in Gelderland zich opnieuw in een gezamenlijk project. Na de 'Gelderse Smaken' volgt nu het thema 'Zij/Hij in Gelderland'. Met exposities, lezingen, workshops en performances is er veel te zien en te doen voor jong en oud. Onder meer in het stadsmuseum Doetinchem.

Gelijke kansen voor vrouwen en mannen staan in het centrum van de belangstelling en roldoorbrekende patronen worden onder de loep genomen. Het thema van de Maand van de Geschiedenis dit jaar (oktober) is ook Zij/Hij. De kleine musea sluiten hierop aan en laten ieder op hun eigen wijze verhalen en verschillende rollen van mannen en vrouwen zien. De traditionele rolverdeling kent interessante uitzonderingen en is aan verandering onderhevig. De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. Hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? "Vrouwen hebben altijd zo'n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden", aldus directeur Esther Ruesen.

Nadenken
Ze zeven kunstenaars Rosemin Hendriks, Djovrie Krüs en Tanja Rapati, Jacqueline Overberg, Petra de Vries, Annie van Gemert en Sylvia Evers spreken zich middels hun werk uit over het thema. De werken samen zorgen voor een interessante expositie die de bezoeker tot nadenken stemt over zijn eigen gedachten rondom het thema Zij/Hij.
Op zondag 6 oktober kunnen bezoekers van het museum en de expositie tussen 14 tot 16 uur de kunstenaars ontmoeten. Ze zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden, te vertellen over hun werk én wat hen aanspreekt in het thema. Deze feestelijke Meet and Greet met een drankje en een hapje wordt door het museum georganiseerd en in samenwerking met de kunstenaars vormgegeven.
De expositie Zij/Hij in Gelderland in het Stadsmuseum is nog te zien tot en met 5 januari volgend jaar. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17.00 uur en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. De entree bedraagt 4,75 euro (vanaf 13 jaar). Kinderen t/m 12 jaar, bezoekers met de museumjaarkaart en donateurs hebben gratis entree.
Het Stadsmuseum is gevestigd aan de Burgemeester van Nispenstraat 2. Tel. 0314-335557.

www.stadsmuseumdoetinchem.nl

Meer berichten