Badmeester Ben   Foto: Marlous Velthausz
Badmeester Ben  Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

Bruine Ben bedankt, na 41 jaar badmeester

's-HEERENBERG - Wie in 's-Heerenberg is opgegroeid en een keer, al dan niet toevallig, in het water terechtkomt, heeft het zwemmen waarschijnlijk mede van hem geleerd. Na ruim 41 jaar zwaait badmeester Ben af. Per 1 november hangt hij zijn badslippers aan de wilgen.

Door Marlous Velthausz

Tijdens zijn tijd op het voortgezet onderwijs volgde Ben Elfring de cursus zwemonderwijzer. Omdat hij altijd al veel van sporten hield, stond het als een paal boven water dat hij hiermee iets wilde gaan doen. Toen een vacature vrijkwam bij het toenmalig sportcomplex Montferland, besloot Ben hierop te solliciteren. Op 1 september 1978, toen hij 18 jaar was, werd hij officieel aangenomen als allround zwemonderwijzer. Omdat hij deel uitmaakte van een team waarin twee Bennen zaten, werd hij al snel omgedoopt tot 'bruine Ben'. Dit omdat hij altijd een lichtgetinte huid had en in de zomer nog bruiner werd.

Hij leerde intensief samen te werken met de kinderen om hen zo tot een optimaal zwemresultaat te kunnen leiden. "Geduld hebben en je inleven in kinderen is erg belangrijk", vertelt Ben. "Je moet ze over een grens kunnen zetten om het beste eruit te kunnen halen. Gelukkig is ieder kind anders en vraagt het ieder zijn of haar eigen aanpak. Dat maakt dit vak nog steeds altijd erg interessant." Ben gaf ondermeer schoolzwemlessen, particuliere zwemlessen en volwassenen zwemles. Ook verzorgde hij aquajoggen en aerobics en stoomde hij mensen klaar voor de jaarlijkse zwemvierdaagse.

Al die tijd heeft Ben min of meer op dezelfde locatie gewerkt. Hij zag duizenden kinderen komen en gaan. Hij zag nog meer opa's, oma's, papa's en mama's hun kroost komen brengen en ophalen. En na ruim 50.000 gegeven zwemlesuren zijn er ontelbare zwemdiploma's uitgedeeld. Ook onderging het zwemcomplex een totale metamorfose en veranderde het in het huidige Laco sportcentrum. Maar ook het 'rondje dakje paaltje' veranderde met de tijd mee, evenals de verplicht te dragen zwemkleding. "Waar ik vroeger in zwembroek en badjas langs het zwembad liep, moeten we tegenwoordig complete wetsuites dragen."

Inmiddels zijn ook al zijn oud-collega's met pensioen. Als laatste uit het rijtje 'badmeesters van toen' stopt Ben er nu ook mee. "Fietsen en wandelen met mijn vrouw Annemieke, daar verheug ik me het meest op." Helemaal stoppen met werken gaat Ben nog niet doen: "Ik heb voor een paar jaar geleden een deeltijdbaan bij een recreatieteam bij Landal genomen, deze blijf ik vooralsnog vervullen. Verder blijf ik heus nog wel mijn baantjes trekken en zal ik nog vaak bij Laco te vinden zijn." Want hoe je het ook wendt of keert, in en om het zwembad voelt badmeester Ben zich nog altijd als een vis in het water.

Op de foto: Badmeester Ben

Foto: Marlous Velthausz

Meer berichten