Gerrit Hermsen en zus Thea bij de BuurtAED aan de Antoniusstraat 11a in Lengel. Foto: Marlous Velthausz
Gerrit Hermsen en zus Thea bij de BuurtAED aan de Antoniusstraat 11a in Lengel. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

BuurtAED aan de Antoniusstraat 11a


LENGEL - In de Antoniusstraat 11A hangt nu een AED op een plek die dag en nacht bereikbaar is. De actie, die op touw was gezet door Gerrit Hermsen en Thea Kupers-Hermsen, om geld bijeen te krijgen voor zo'n Automatische Externe Defibrillator, was binnen drie dagen een groot succes. In die korte tijd was er voldoende geld gedoneerd door de Lengelse gemeenschap om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Door Marlous Velthausz

De initiatiefnemers van deze actie, broer en zus Hermsen, vonden dat er in Lengel een AED moest komen die dag en nacht beschikbaar moet zijn. In 70 procent van de gevallen vindt een hartstilstand thuis plaats en de kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten gestart kan worden met reanimeren en een AED wordt ingezet. Een ambulance lukt het meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn. Gerrit vertelt: "Zodra iemand in onze buurt 112 belt bij een hartstilstand worden de burgerhulpverleners opgeroepen die de AED op kunnen halen. Daarom is een AED in onze buurt zo belangrijk. Het zou zomaar het verschil kunnen maken tussen leven of dood."

Burgerhulpverleners
In Lengel zijn heel wat mensen die kunnen reanimeren en hebben zich inmiddels ook al een aantal mensen aangemeld om dit te gaan leren. "Dat is een goede zaak", vertelt Thea. "Hoe meer mensen kunnen reanimeren en zich ook aanmelden bij het landelijke reanimatie oproepsysteem, des te meer kans er is dat er op een oproep via de 112-alarmcentrale gereageerd kan worden. Daarbij is een AED van levensbelang."
De beide initiatiefnemers zijn bijzonder verrast door de snelle en royale donaties die binnenkwamen na het bekendmaken van de actie. "Het geeft wel aan dat er duidelijk behoefte was aan deze BuurtAED." Vooraf was al door de Gezamenlijke Verenigingen en de Seniorenvereniging van Lengel samen 500.00 euro toegezegd, maar vervolgens werd binnen twee dagen de resterende 1160 euro door de Lengelse bevolking bijeen gebracht. De AED werd twee dagen later al afgeleverd en deze week is de installatie klaar. Daarna wordt de AED aangemeld bij het landelijke reanimatie oproepsysteem via de Hartstichting. De crowdfunding verliep automatisch via BuurtAED.nl. Daar was vier weken de tijd om het hele bedrag bij elkaar te krijgen. Als het niet lukte, dan kreeg iedereen zijn geld weer teruggestort. Thea: "Een eerlijke actie, maar hoe bijzonder, dat het benodigde bedrag al zo snel binnen was!"
Er zijn nog steeds mensen die geld willen doneren en dat is ook nog nodig, want zo kan er voor vijf jaar een verzekering afgesloten worden. Dat bedrag was niet voorzien in het pakket van de Hartstichting, maar wel noodzakelijk. "We hebben er alle vertrouwen in dat we dit geld ook nog bij elkaar krijgen", aldus de enthousiaste Gerrit en Thea.

Meer berichten