De voormalige ATS aan de Spinbaan omstreeks 1990. Foto: PR
De voormalige ATS aan de Spinbaan omstreeks 1990. Foto: PR

Terugblik op de Algemene Technische School voor Doetinchem en omstreken

Open Monumentendagen 14 en 15 september 

DOETINCHEM - Op de Open Monumentendagen op 14 en 15 september tussen 10.30 en 16.30 uur blikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers terug op verschillende aspecten uit de wederopbouwperiode en de geschiedenis van de Algemene Technische School (ATS) voor Doetinchem en omstreken. Deze school was tot 2009 in 't Brewinc gevestigd. Dit gebouw biedt nu onderdak aan onder andere de Bibliotheek en het Erfgoedcentrum.

Het programma op beide dagen omvat interviews met oud-leraren en -leerlingen van de ATS in 'Klasgenoten stijl' door journalist Erik Hagelstein, foto's, films, een lezing over de sgraffito's van 't Brewinc door oud-journalist Rob Lureman en livemuziek van de Doetinchemse band Two Planets. Men waant zich weer even terug in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Voor wie het leuk om z'n favoriete platen uit die tijd mee te nemen, dat kan. In de hal van 't Brewinc introduceert een diskjockey de platen. Op de studiezaal is een selectie wederopbouwarchief te zien en geven studiezaalmedewerkers uitleg over archiefonderzoek. De interviews zijn op beide dagen om 11.00 en 14.00 uur en de lezing over de sgraffito's van 't Brewinc om 11.30 en 14.30 uur. Interviews en lezingen vinden plaats bij de enige sgraffito van de hand van Hans Uko Gorter die in 't Brewinc is achtergebleven, namelijk die van de drie musicerende clowns.
Op zaterdag 14 september is er van 10.30 tot 15.00 uur in de Brewinczaal op de eerste verdieping een grote streekboekenmarkt waarop interessante streekboeken voor lage prijzen te koop zijn.

Oproep aan oud-ATS'ers
Het Erfgoedcentrum is nog op zoek naar oud-leraren, -leerlingen en andere oud-werknemers die willen vertellen over hun tijd op de ATS. Men kan hiervoor contact opnemen met Ellen ten Brink via e.tenbrink@ecal.nu of 0314-787078. Mochten er mensen foto's of ander interessant archief van de ATS willen uitlenen voor de expositie, dan verneemt het Erfgoedcentrum dit ook graag. Zo helpt men mee het verhaal door te geven.

Vrije inloop, maar aanmelden voor het bijwonen van de interviews is aan te raden.
Iedereen kan op deze dagen natuurlijk gewoon binnen lopen. Wil men echter verzekerd zijn van een zitplaats bij de interviews, dan is het raadzaam om van tevoren aan te melden. Vermeld bij de aanmelding ook op welke dag en of men de interviews in de ochtend (11.00-11.30) of in de middag (14.00-14.30) wil bijwonen. De komst doorgeven kan via info@ecal.nu of 0314-787078.

Het volledige programma staat op www.ecal.nu. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is gevestigd in 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem.

Meer berichten