Voorzitter van het schoolbestuur Peter Wagelaar, Wethouder Ruth Meijen en directeur van De Laetare, Liselotte Friesen zijn blij dat de Kilderse Gymzaal gerenoveerd wordt in het voorjaar van 2020. Foto: Pauline Redlich
Voorzitter van het schoolbestuur Peter Wagelaar, Wethouder Ruth Meijen en directeur van De Laetare, Liselotte Friesen zijn blij dat de Kilderse Gymzaal gerenoveerd wordt in het voorjaar van 2020. Foto: Pauline Redlich (Foto: )

Tachtig mille voor Kilderse gymzaal

DIDAM – Opgewekt verschenen Liselotte Friesen, directeur van de Kilderse Basisschool de Laetare en Peter Wagelaar, voorzitter van het schoolbestuur afgelopen donderdag in het gemeentehuis in Didam. Op uitnodiging van wethouder Ruth Meijnen waren zij aanwezig tijdens de wekelijkse persconferentie waarin belangrijke zaken die spelen in de gemeente, gedeeld wordt met de plaatselijke media. "Er is goed nieuws voor Kilder", zo begon Meijnen. "De renovatie van de gymzaal gaat door en staat gepland in het voorjaar van 2020."

Door Pauline Redlich

Ongeveer een half jaar geleden nodigde het schoolbestuur de wethouder uit om de gymzaal met eigen ogen te komen bekijken. Waarna op zaterdag 8 juni ook de voltallige gemeenteraad een kijkje nam. "Sinds 1968 is er niks meer aan gedaan", schampert Meijnen. "We hebben het gezien met elkaar; zo zagen ooit de douches eruit… En ze werken zelfs nog steeds!"
Meijnen benadrukt: "De gemeente heeft de plicht om binnen een redelijke afstand van scholen een sportaccommodatie in stand te houden. We hebben ook naar de bezettingsgraad van de gymzaal gekeken. Die is hoog, want er wordt dagelijks gebruik van gemaakt."
Navraag bij de Laetare en sportvereniging Wilskracht leert dat het wekelijks om meer dan 236 kinderen en volwassenen gaat. Omdat de gymzaal zo verouderd is, wordt hij aangepakt. Apart douchen kan bijvoorbeeld niet (er zijn twee gezamenlijke ruimtes), er zijn afgelopen november verhoogde legionellawaarden geconstateerd (omdat er niemand doucht en het water daardoor langdurig stilstaat), vooral de voegen van het tegelwerk zijn onhygiënisch en het stinkt in het gebouw.
"Omdat de school zoveel gedaan heeft," gaat Meijnen verder, "hebben we hen vandaag ook uitgenodigd. Zodat zij het persoonlijk van mij kunnen horen en niet via de media." Op de vraag van een aanwezige journalist wat het schoolbestuur allemaal gedaan heeft, volgt een opsomming van Meijnen en Friesen samen: "De Laetare heeft ingesproken in de raadsvergadering, de voltallige gemeenteraad de gymzaal laten zien en een petitie met meer dan 541 verzamelde handtekeningen aangeboden aan de burgemeester, samen met een grote groep betrokken dorpsbewoners. En nu, zelfs midden in de zomervakantie, verschijnen zowel de directeur als de voorzitter van het schoolbestuur op het gemeentehuis om het besluit in ontvangst te nemen."
"Kilder is heel goed in het samen doen," reageert Friesen met gepaste trots. "We hebben bijvoorbeeld een mooie voetbalvereniging, niet te vergeten ons dorpshuis 't Kelrehuus en sinds kort een gloednieuw pannaveldje. Ik kan mij zo maar voorstellen dat zij ons tijdens de renovatie een aantal weken zullen helpen, zodat de gymlessen gewoon door kunnen gaan." "Voor Wilskracht zal dat misschien een wat groter probleem zijn, omdat zij elke dag gebruik maken van de sporthal. Met gymlessen en volleybal. Zij zullen waarschijnlijk echt moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Wehl," vult Wagelaar aan.
Op de vraag wat er precies gedaan wordt en wat het budget is, antwoordt Meijnen: "We hebben verschillende onderhoudswerkzaamheden die de komende jaren gepland stonden, allemaal naar voren gehaald waardoor we nu een budget hebben van 80.000 euro. De experts hebben mij verteld dat dat voldoende is om de vloer te vervangen, de douches te vernieuwen en de entree van het gebouw aan te pakken. Wat er precies gaat gebeuren en wanneer, dat bespreken we tijdig met het schoolbestuur. Zo zal er bijvoorbeeld rekening gehouden moeten worden met de Citotoets en schoolvakanties."
In dit bedrag zit niet de verrijdbare bar, die sportvereniging Wilskracht op haar verlanglijstje heeft staan. "Maar", legt Meijnen uit, "zij kunnen zeker een beroep doen op het leefbaarheidspotje dat de gemeente daarvoor heeft. Via de Dorpsraad kan Wilskracht hiervoor een verzoek indienen."
Al napratend, buiten voor de deur van het gemeentehuis, vragen Friesen en Wagelaar zich af wat er gebeurt als over bijvoorbeeld twee jaar opnieuw de plafondplaten naar beneden komen… Zou daar dan nog budget voor zijn? Want die worden nu niet aangepakt maar zijn eigenlijk ook nodig aan vervanging toe. "We zullen dat bespreken, als we met de gemeente om de tafel gaan," zegt Friesen tot besluit. "Op dit moment zijn we reuzeblij met dit nieuws en zien de renovatie met vertrouwen tegemoet."

Meer berichten