Het briljanten paar Jan en Annie Kuster-Wijnands met burgemeester Peter de Baat. Foto: Marlous Velthausz
Het briljanten paar Jan en Annie Kuster-Wijnands met burgemeester Peter de Baat. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

Burgemeester bezoekt briljanten echtpaar

STOKKUM - Burgemeester Peter de Baat heeft maandag 15 juli het briljanten echtpaar Jan Kuster (94) en Annie Kuster-Wijnands (88) namens de gemeente Montferland gefeliciteerd met hun 65-jarig huwelijk. Dit alles vond plaats in hun woning aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat in Stokkum.

Door Marlous Velthausz

Ondanks de hoge leeftijd kan de bruidegom zich nog redelijk goed redden en woont hij nog steeds, met hulp van de familie, in zijn vertrouwde huis. Door omstandigheden woont Annie al een paar jaar in verzorgingshuis Gertrudis. Ze heeft al diverse keren in het ziekenhuis gelegen en hierdoor kan ze niet meer thuis wonen. Maar op deze mooie dag was ze met een speciale witte bruidswagen opgehaald en naar haar vertrouwde huis in Stokkum gebracht.

Jan Kuster zit trots in zijn stoel, met het veteranenspeldje op, te praten met de burgemeester over zijn laatste bijeenkomst van de veteranendag. In zijn diensttijd in 1946 is hij drie jaar en drie maanden uitgezonden geweest als militair naar Indonesië.

De ontstane liefde van het vijfenzestig jaar geleden in het huwelijksbootje gestapte liefdeskoppel vond zijn oorsprong in Stokkum. Jan correspondeerde toen met zijn nichtje uit Stokkum die vriendin was van Annie Wijnands. "Toen ik terugkwam stond ze naast mijn nichtje in Stokkum mij op te wachten en ik dacht: dat is een mooi méédje!" Van het een kwam het ander en na vier jaar verkering zijn ze op 13 juli 1954 getrouwd. "In de oorlog verbouwden we thuis alles zelf", vertelt Annie verder. "We hadden groenten en fruit uit onze eigen tuin en ook vee liep er rond."

Jan Kuster is vroeger bij verschillende ondernemers werkzaam geweest. Twintig jaar lang was hij auto- en busmonteur bij de Gelderse Tramwegen. Daarna heeft hij jarenlang als touringcarchauffeur gewerkt bij Mekers in Etten, waar hij reizen maakte naar Spanje en Oostenrijk. In zijn vrije tijd hield hij van oberen en reed hij voor taxi Buiting.
Annie heeft altijd het huishouden gerund en goed voor de kinderen gezorgd. Ze was heel creatief en maakte de kleding voor haar kinderen allemaal zelf. Ze verzorgde de tuin altijd pico bello en was een graag geziene dame bij het zangkoor Internos.
Uit hun huwelijk zijn zes kinderen geboren: drie jongens en drie meiden. Maar het meest ingrijpende en tragische gebeurtenis in hun huwelijksjaren was het overlijden van hun oudste zoon Lambert, vorig jaar. Voor zover mogelijk genieten ze nog dagelijks van het leven en van wat het familieleven hen te bieden heeft, want ze zijn ook nog verrijkt met 17 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen.

Jan Kuster is bijna 75 jaar lid van de schutterij in Stokkum en is daarmee ook het oudste lid van de vereniging. In 2015 presteerde hij het nog om op 89-jarige leeftijd schutterskoning van Stokkum te worden. Hiermee werd hij ook de oudste kringkoning van Oost-Gelderland. Ook heeft Jan jaren in het bestuur gezeten van de schutterij en is nog steeds lid van de loterijclub in Stokkum.
Het echtpaar vond het ontzettend leuk dat ze, door de huwelijksjubilea van 60 en 65 jaar, nu voor de tweede keer een burgemeester in hun huis mochten ontvangen.
De hele dag door was het een komen en gaan van familieleden om het briljanten bruidspaar te feliciteren.

Meer berichten