Marja en Theo nog tussen de bloemen. Foto: Marlous Velthausz
Marja en Theo nog tussen de bloemen. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

'Wij gaan niet achter de geraniums zitten'

Na 91 jaar einde van bloemenzaak

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Na bijna 43 jaar bloemen, planten, cadeauartikelen en snuisterijen te hebben verkocht, sluiten Theo en Marja Kuster op zaterdag 17 augustus de deuren van hun bloemenzaak Semperflorens aan de Marktstraat 19 in 's-Heerenberg. Ze gaan samen genieten van hun welverdiend pensioen. De winkel gaat, na 91 jaar onder leiding te hebben gestaan van de familie Kuster, voorgoed dicht.

De winkel begon in 1928 aan de Molenstraat, verhuisde later naar de Kellenstraat en belandde daarna op de huidige locatie aan de Marktstraat. In 1977, na hun huwelijk, namen Theo en Marja de bloemenzaak van Theo's vader over. Naast het werk in de zaak was Theo ook druk met zijn hoveniersbedrijf. Dat waren vaak bijzondere en grote klussen. Zo werden er wel weken van 50 tot 60 uur gedraaid. Week in week uit stonden ze, 6 dagen per week, in de winkel en voor het hoveniersbedrijf paraat.

Door de jaren heen zijn er diverse aanpassingen en verbouwingen geweest en werd de winkel steeds verder uitgebreid. De klantenkring groeide en hierdoor werd er een intense band met de klanten opgebouwd. Ook het personeel bleef er jarenlang werken. Zo werkt Marlies inmiddels al 20 jaar met veel plezier bij Semperflorens.

Geen opvolging
Na een carrière van bijna 43 jaar gaan ze in de loop van volgende maand met pensioen. "Het is tijd om ermee op te houden en met pensioen te gaan", vertelt Theo Kuster. "Dit is het einde van Kuster Semperflorens of er moet zich nog iemand melden die er interesse in heeft. Het pand staat te koop." De twee dochters die het echtpaar kregen hadden geen van beide interesse in de zaak. "Jammer," aldus Marja, "maar zij gaven te kennen het niet te zien zitten om extreem lange dagen te willen draaien en al om vier uur 's nachts richting de veiling te moeten. Dit moet je maar net leuk vinden, iets wat wij wel geambieerd hebben. Het leven gaat inderdaad niet altijd over rozen.

Het koppel houdt vooral hele mooie herinneringen over aan hun loopbaan. "Of we het niet gaan missen? Dat is moeilijk in te schatten, want ik ben nog nooit gestopt met werken", lacht Theo. "We gaan hierna vooral meer genieten. We zullen zeker niet in een zwart gat vallen of achter de geraniums gaan zitten als we definitief met pensioen zijn."

Opruiming met flinke kortingen
Op 17 augustus gaat de deur voorgoed dicht. Tot die tijd is iedereen zeker nog meer dan welkom en kunnen de klanten profiteren van flinke aanbiedingen. Theo en Marja verkopen nog een paar weken hun laatste bloemen en planten, evenals een ruime collectie potterie, glas, cadeau- en decoratieartikelen, vanuit hun bloemenzaak. Veel spullen worden nóg scherper afgeprijsd en tevens zijn er oude vintagemeubeltjes verkrijgbaar en liggen er nog oud-etalagematerialen. "Kom snel kijken en sla je slag, want op=op."

Theo en Marja Kuster van bloemsierkunst en hoveniersbedrijf Semperflorens bedanken alle klanten voor de mooie bloemrijke jaren en wensen iedereen een fleurige vakantie.

Meer berichten