Marina van Beele en Jochem Diesvelt hebben het voortouw genomen om ‘Bekende Didammer’ Chris Scheffer een hart onder de riem te steken. “Hij verdient het!” Foto: Eric Klop
Marina van Beele en Jochem Diesvelt hebben het voortouw genomen om ‘Bekende Didammer’ Chris Scheffer een hart onder de riem te steken. “Hij verdient het!” Foto: Eric Klop (Foto: )

Hulp gezocht voor een bijzonder mens

Didammers op de bres voor huis, tuin en dieren van Chris Scheffer

DIDAM – Het ging even niet goed met hem. Chris Scheffer, 'wereldberoemd' in Didam, lag een poosje in het ziekenhuis. Hij had problemen met zijn been en kon amper nog lopen. Maar het gaat naar omstandigheden nu stukken beter met de 76-jarige Didammer. "Hij krijgt weer zin in het leven en in z'n hobby", weten Jochem Diesvelt en diens vriendin Marina van Beele uit Nieuw-Dijk. Het stel helpt hem om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Met rondom de circa 1100 vierkante meter natuur en tussen zijn dieren.

Door Eric Klop

Diesvelt en Van Beele trekken zich het lot van Chris aan. "Hij was bang dat ie niet meer zelfstandig kon wonen in zijn oude boerderijtje aan de Prinses Beatrixstraat", vertellen ze. "Het leven zou voor hem geen zin meer hebben." Bovenal: hoe zou het verder moeten met die enorme tuin? "Stampvol pruimenbomen. En een enkele kers. Had Chris zich nooit gerealiseerd. Totdat er opeens kersen uit een boom vielen. En dan zijn dieren waar hij alles voor over heeft. Geiten, een lama, twee pony's, konijnen, cavia's, kippen, noem maar op. Ze staan voor hem op één. Fazanten ook, niet te vergeten. Daar zit z'n passie écht in. Kan alles over de soorten vertellen, tot de Latijnse naam aan toe."

Als je in Didam de naam Chris Scheffer noemt, weet iedereen over wie je het hebt. Dan ziet men hem voor zich. Zijn lange, ongekamde haren. Kleding die al jaren zijn beste tijd gehad heeft. Maar het stoffige uiterlijk verhult een gouden hart. Voor mens en dier. Marina: "Vorig jaar raakten we met hem aan de praat. Zwanger van ons dochtertje was ik aan een rolstoel gekluisterd. Een paar maanden geleden, inmiddels achter de kinderwagen, kwamen we hem opnieuw tegen. Wist ie onze namen nog!" "Zo is Chris", vult Jochem aan. "Mijn vriendin is import en weet pas sinds kort wie hij is. Maar ik ken 'm al zeker 25 jaar. Ik weet nog goed dat ik als klein jongetje hem met paard en wagen door de winkelstraten zag rijden. Om voor zijn dieren bij de supermarkt groente die niet meer verkocht mocht worden op te halen. Later deed ie dat te voet, met een winkelwagentje. Chris intrigeert mij. We zeggen elkaar altijd goedendag."

Ooit werkte de 'Bekende Didammer' bij de Giro in Arnhem. Hij stopte ruim voor zijn pensioengerechtigde leeftijd. Het waarom is nimmer duidelijk geworden. Misschien had het met de zorg voor zijn veestapel te maken. Wel is duidelijk dat hij toen plannen had om rond zijn huis een kinderboerderij te realiseren, zodat iedereen van zijn passie kon genieten. De reacties waren enthousiast. Maar volgens Jochem Diesvelt zag niet iedereen in Didam dit zitten. Het initiatief strandde, waarna het perceel verloederde.

"Vroeger lag het er spic en span bij", herinnert Jochem zich. "Maar op een gegeven moment niet meer. Hoe dat komt? Chris is een bijzonder mens. Mensen staken hem toen de helpende hand toe om de tuin op orde te krijgen. En te houden. Dat verslofte echter. Allerlei geruchten deden in Didam de ronde. Vlooien, luizen… Dat is echter absoluut niet waar! Chris zegt altijd dat wanneer er problemen zijn, die altijd moeten worden opgelost." Marina beaamt: "Tegenwoordig doe ik de was voor hem. Ja, die is stoffig. Maar stinken doet het niet. Hooguit ruikt het een beetje. Naar dier."

Na zijn verblijf in het ziekenhuis krabbelt Chris weer op. Maar is de tuin verloederd en kan daarnaast zijn woning wel wat onderhoud gebruiken. Ook vanwege de jaren die voor hem gaan tellen is hulp noodzakelijk. Jochem Diesvelt en Marina van Beele namen daartoe het initiatief. Ze riepen op Facebook een pagina in het leven, die informatie verschaft en Didammers oproept bij Chris de handen uit de mouwen te steken. Of in natura te doneren. "Er is nu een klein clubje dat komt klussen. Verder schonk een aantal bedrijven materialen om het huis een beetje op te pimpen. Want een deel van het interieur is oud en vergaan. Zijn leeftijd en kwetsuur staan hem in de weg om alsnog zelf aan de slag te gaan. 'Ik zie het niet meer', zei hij laatst tegen ons. Iedereen heeft er echter recht op om normaal te kunnen leven. Nou, dan doen wij het toch? Stapje voor stapje. Er is veel werk aan de winkel. Chris houdt daarbij een oogje in het zeil. Zodat niets wat voor hem van waarde is per ongeluk in de container verdwijnt. En zodra het klaar is willen we het bovendien gaan onderhouden. Chris Scheffer, een lieve man die voor iedereen klaarstaat, verdient dit!"

Jochem Diesvelt heeft slot nog een speciaal verzoek. "Wie heeft er nog foto's waarop Chris Scheffer te zien is met paard en wagen?" Gevonden? Bel 06-46469763, waarop bovendien vrijwilligers zich kunnen melden om bij Chris een klus te klaren of anderszins hulp te bieden. Via Facebook geeft 'Chris Scheffer Dierenboel' meer informatie.

Meer berichten