Renate Brandsen (links) en Stefanie Müller bij de tafel met geschenkpakketten die zij zelf hebben samengesteld uit alle donaties. Foto: Jeroen van der Vos
Renate Brandsen (links) en Stefanie Müller bij de tafel met geschenkpakketten die zij zelf hebben samengesteld uit alle donaties. Foto: Jeroen van der Vos (Foto: )

Re-Free: hergebruik tot het uiterste

's-HEERENBERG - Soms loopt een klein initiatief aardig uit de hand. Renate Brandsen heeft dit ondervonden toen zij in 2009 vanuit huis een eigen kledinginzameling begon, nadat zij in Gambia met eigen ogen zag hoe van alles werd hergebruikt. Van een vijf bezoekers per dag groeide zij naar nu zo'n 75 bezoekers. "Eigenlijk een treurige ontwikkeling."

Door Jeroen van der Vos

Zelf omschrijft Brandsen haar initiatief als 'een goede doelenstichting voor mensen met een beperkt budget'. Helemaal klopt dit niet, want ook verschillende dierenopvangorganisaties kunnen rekenen op de praktische hulp van haar instelling. Het begin was eigenlijk alleen gericht op mensen, waarbij kleding het speerpunt was. Na een verhuizing in 2013 naar de Lengelseweg 72 in 's-Heerenberg, mede noodzakelijk omdat de zolder uit zijn voegen begon te barsten, had Brandsen met haar echtgenoot genoeg ruimte om het aanbod uit te breiden. Boeken, spelletjes, huisraad en meubilair, niets werd afgewezen.

"Ondertussen helpen wij mensen die in verslaafdenzorg zitten, immigranten, ouderen, dierenasiels en zelfs een egelopvang. Daardoor zijn wij echt een sociaal-maatschappelijke instelling. Sinds een klein jaar hebben wij de officiële status van stichting en wij zijn nu druk bezig met het regelen van een ANBI-status." Dit keurmerk voor goede doelen kan donateurs een belastingvoordeel opleveren, omdat giften aan dergelijke instellingen aftrekbaar zijn.

Stefanie Müller, rechterhand van Brandsen en grote steun en toeverlaat: "Op dit moment komen onze enige inkomsten van sporadische giften en onze eigen kledingbak bij het huis. Gelukkig kunnen wij het allemaal goed redden, maar waar we zeker naar op zoek zijn, is een goede opslag voor alle spullen. Het begint hier aardig vol te raken en we hebben graag de ruimte om alles goed te kunnen sorteren en uit te stallen.'

De spullen die binnen komen - door giften of huisopruimingen - worden grondig nagekeken, schoongemaakt en volledig hergebruikt. In het werkgebied van Re-Free, van Arnhem tot Winterswijk, verzorgen de dames onder andere babyshowers en modeshows. Door de gemeente Oude IJsselstreek is Brandsen benaderd om modeshows te geven voor langdurig werkzoekenden, waardoor deze op een representatieve wijze voor de dag kunnen komen. Ook in bejaarden- en verzorgingstehuizen worden evenementen georganiseerd. Verder zijn ze trouw aanwezig op Koningsdag en geven ze op eigen terrein een kerstmarkt en onlangs een zomermarkt.
Bezoekers kunnen terecht op dinsdag of donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur.


stichting-refree.business.site

Meer berichten