Bart Jan Krouwel, Arjan te Bogt (Plavei) en wethouder Oscar van Leeuwen openen de Diemse Zon. Foto: Susan Wiendels
Bart Jan Krouwel, Arjan te Bogt (Plavei) en wethouder Oscar van Leeuwen openen de Diemse Zon. Foto: Susan Wiendels (Foto: )

'Zware bevalling met flinke nawee'

Diemse Zon schijnt in 35 huishoudens

Door Susan Wiendels

DIDAM – 35 huishoudens in Didam en omstreken krijgen vanaf deze week duurzame stroom via het collectieve zonneproject Diemse Zon. Aan het openingsfeestje op locatie ging een zware bevalling vooraf.

De eerste beer op de weg: het vinden van voldoende deelnemers om voor de maximale subsidie van de provincie Gelderland in aanmerking te komen. Voorzitter Bart-Jan Krouwel van initiatiefnemer Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal (EMK): "We hebben informatieavonden georganiseerd en er is veel publiciteit geweest. Uiteindelijk is dat gelukt. Dan moet je een installatiebedrijf vinden die het voor een redelijke prijs wil doen. Het leggen van de panelen, hetzelfde verhaal, maar ook dat is ons gelukt. Nu staan we hier. En ondanks dat we er de afgelopen dagen hard aan hebben getrokken, ja zelfs hebben gesmeekt, is het niet gelukt om de aansluiting op deze feestelijke dag voor elkaar te krijgen. Noem het maar een flinke nawee. Maar ons is verzekerd dat alles op 17 juli operationeel is."

Postcoderoosproject
De Diemse Zon is een zogeheten postcoderoosproject, waarbij mensen die zelf geen plek hebben voor zonnepanelen, samen met hun 'buren' toch zonne-energie dicht in de buurt kunnen opwekken. Inwoners met de postcode 6942, 6941, 7031, 7036, 7037, 6909 en 6905 konden zich hiervoor inschrijven. Het is het eerste geesteskind van EMK, dat ooit als burgerinitiatief ontstond met Paul Meijer als oervader. Nu bestaat EMK uit dertien personen. Krouwel: "Ons hoofddoel is om concrete projecten te realiseren die bijdragen aan de doelstelling van de gemeente Montferland om in 2030 energieneutraal te zijn."

Positieve businesscase
De bevalling was dan wel geen appeltje-eitje, de cijfers van het eerste project van EMK mogen er zijn. Samen met woningcorporatie Plavei en de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) is EMK er in geslaagd van Diemse Zon een positieve businesscase te maken. In totaal zijn er 386 zonnepanelen geplaatst op de daken van de appartementencomplexen aan de Ludgerusstraat 41 en de Singel 64 van Plavei. 339 zijn er verkocht aan particuliere huishoudens, Plavei voorziet met 47 zonnepanelen in de stroom voor algemene voorzieningen in de gebouwen als de verlichting van de gangen en de trappenhuizen en de lift. Plavei stelt de daken van de appartementengebouwen gratis beschikbaar; AGEM maakt de levering van Achterhoekse groene stroom aan de deelnemers mogelijk. Daarnaast zijn er vijftien donateurs die een financieel steentje bijdragen.

Bewustzijn
Eén van de deelnemers is Jan Ros uit de Spoorstraat. De Didammer kocht tien certificaten, goed voor tien zonnepanelen. Een stukje vanuit idealisme. "Maar ook omdat het financieel aantrekkelijk is." De familie Giesen, ook uit de Spoorstraat, is dat laatste argument om het even. Het echtpaar is begaan met het lot van de wereld en had al zonnepanelen op het garagedak toen de ontwikkeling van deze technologie nog in de kinderschoenen stond. Kringloopdenken is gemeengoed in huize Giesen. "Je kunt niet alles oneindig blijven uitputten", stellen ze. Ze hopen op meer bewustzijn bij de mensen om hen heen. "We moeten de boeren met rust laten. Het is van de gekke dat koeien niet meer mogen poepen. Terwijl iedereen zo naar Thailand of een ander ver land vliegt. Wij zijn ervan overtuigd dat het anders moet."
Aan EMK zal het niet liggen. Het eerste geslaagde project smaakt naar meer. Marije Schulten: "Met name richting 's-Heerenberg willen we eenzelfde project starten. Die mensen vielen hier geografische gezien buiten de boot."

Meer berichten