Het echtpaar Wels in de St. Jan de Doperkerk in Kilder. Foto: PR
Het echtpaar Wels in de St. Jan de Doperkerk in Kilder. Foto: PR (Foto: )

Vanuit Australië op zoek naar roots in Kilder

KILDER - Op donderdag 11 juli bezocht het echtpaar Wels uit Diggers Rest, Victoria, Australië Kilder.

Zij waren op zoek naar de roots van Leo Wels. De opa van Leo, Hermanus Elshof werd in 1887 gedoopt in de St. Jan de Doperkerk in Kilder. Hij was een zoon van Gradus Elshof en Aleida Wilting die woonden aan de Braamtseweg in Kilder waar vader Peter Elshof zijn boerderij begon.

Het echtpaar arriveerde per trein en buurtbus in Kilder. Daar vroegen ze bij de cafetaria om informatie en waar Elshof woonde. Toevallig was de bediende die hen te woord stond de in Kilder wonende Dennis Elshof. Hij belde zijn grootouders Wim en Leike Elshof en die verwezen hem naar de Pastoor Bluemersstraat waar vele Elshoffamilieleden wonen en woonden.

Daar aangekomen troffen zij de stambooomonderzoeker Huub Elshof die het echtpaar Wels meenam naar het kerkhof. Onderweg kwamen ze de kosteres Mientje Strikkeling tegen, die zo attent om was de kerk te openen zodat de familie Wels het doopvont kon bezoeken waar in 1887 hun voorvader was gedoopt. Met volle teugen genoten ze van de prachtige Kerk met zijn gebrandschilderde ramen, beelden en van de verhalen door Mientje Strikkeling.

De familie Wels was erg dankbaar voor deze speciale rondleiding. Ook hebben ze de graven bezocht van de Elshoffamilieleden. Na het bezoek aan de kerk ging het gezelschap naar de Pastoor Bluemersstraat. Zo kwamen zij in contact met de dochter van mevrouw Berendsen-Elshof en de 87-jarige mevrouw Kroes-Elshof die allebei in de straat wonen. Aangekomen bij huize Huub Elshof werd er eerst met koffie en koek begonnen in 't Elsehofke wat ze als echt Nederlands ervoeren. Daarbij werden de fotoalbums en de collectie van de genealoog erbij gehaald. Leo Wels genoot van de verzameling, omdat hij zelf sinds zijn pensionering zich bezighoudt met de zoektocht naar de familiegeschiedenis van de families Elshof, Wels, ten Eikelder en verdere afstammelingen.

Bij het afscheid kreeg het echtpaar Wels een houten kruissculptuur die ene broeder Hubertus Elshof had mee gebracht van zijn missie in Curacao in de jaren 50. De broeder was een heeroom van Leo Wels> Die had hem nooit ontmoet omdat de in Nijmegen geboren Wels op eenjarige leeftijd met zijn ouders emigreerde en op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor en er in die tijd geen tijd en geld was om elkaar te bezoeken.

Het echtpaar wels kijkt met veel plezier terug op hun bezoek aan Kilder.

Meer berichten