Ter gelegenheid van de 'geboorte' van jonge patrijzen werd een krentenwegge - met een borrel - afgeleverd bij de eigenaar van het terrein waar de patrijs nestelt. Foto: PR
Ter gelegenheid van de 'geboorte' van jonge patrijzen werd een krentenwegge - met een borrel - afgeleverd bij de eigenaar van het terrein waar de patrijs nestelt. Foto: PR

Kraomschudden in Kilder

KILDER - De patrijzenwerkgroep "Paradijs voor de Patrijs" bood de grondeigenaar Cobi Klaassen uit Kilder een krentenwegge aan. De reden was dat op zijn grond twaalf patrijzenkuikens werden geboren, die als eerste werden gemeld van de vijftien telgebieden binnen de gemeente Montferland. Dit heugelijke feit wordt gevierd volgens oud Liemerse traditie.

De exacte plek was aan de rand van een akkerrand. Saillant detail is dat Cobi naast grondeigenaar ook patrijzenteller in Kilder, Braamt en Wijnbergen is samen met zijn maatje Renè Hermsen uit Wehl. In april spotte Renè een koppeltje in de buurt van het huis van Cobi. Op 25 juni ondekte Cobi pa en ma met de jongen. Eigenlijk waren het de altijd aangelijnde honden Fleur en Katja die lucht kregen van de kuikens, Zij trokken Cobi met kracht richting de patrijzen.
De locatie is ideaal voor patrijzen door de aanwezigheid van voldoende struweelhagen, fijnsparren om te broeden en om uit het zicht te blijven van predatoren.
De boerenmoestuin en akkerrand genereren voldoende voedsel. Ook een stofbad nemen in het rulle zand om parasieten kwijt te raken is aanwezig. Het gebied wordt niet doorsneden met wegen en paden wat de rust ten goede komt.
De watervoorziening wordt door Cobi zelf goed in de gaten gehouden, vandaar dat het gebied ook nog een paartje fazanten met acht jongen herbergt. De krentenwegge van 40 centimeter werd aangesneden en goed gewaardeerd. Ook het aangeboden kruidenbittertje smaakte opperbest.

Meer berichten