De tuinen bij kasteel Huis Bergh. Foto: PR
De tuinen bij kasteel Huis Bergh. Foto: PR

Zomer vol activiteiten op kasteel Huis Bergh


's-HEERENBERG - In de schoolvakantie (7 juli tot en met 30 augustus) is er van alles te doen op Kasteel Huis Bergh: een wandeling met een gids door de kasteeltuinen, een speurtocht door het kasteel, zelf munten slaan in het Muntgebouw, de nieuwe tentoonstelling bekijken of heerlijk op het terras zitten en genieten van de prachtige omgeving.

De paden op, de lanen in
Huis Bergh staat bekend als een van de grotere en beter bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland. Ook ligt hier de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland. Elke zondagmorgen om 11.00 uur vertelt een gids over de tuin. De duur is ongeveer 75 minuten.

Ridderslag 
Kinderen kunnen zich verkleden als prinses of ridder en gaan op zoek naar de verborgen schat van Graaf Hendrik. Ook leren de kinderen wat over het leven van vroeger op een kasteel. Het is elke woensdag in juli en augustus. Het begint om 13.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur.

Zelf munten slaan
De heren en graven Van den Bergh hebben in het verleden muntbedrijven gehad in of bij hun kastelen. Van de voormalige muntplaatsen bestaat alleen de 's-Heerenbergse nog.
Op veler verzoek is de Oude Grafelijke Munt geopend. Bezoekers kunnen zelf een munt slaan. Dit gebeurt onder leiding van de muntmeester. Elke donderdag in juli en augustus om 14.30 uur.
Tevens de eerste en laatste zondag van de maand om 14.30 uur. Duur is 45 minuten.

In 2019 zijn een aantal belangrijke stukken uit de rijke middeleeuwse collecties van Huis Bergh onder de loep genomen door twaalftal wetenschappers uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. Hun bevindingen staan centraal in de tentoonstelling 'Nieuwe Avonturen met een collectie' en in de gelijknamige publicatie.

Audiotour 
Tenslotte is er ook een audiotour met verhalen over de rijke geschiedenis van het eeuwenoude kasteel.

Speciaal voor families is er het gunstig familieticket. Zo'n ticket is ook al vooraf online te bestellen met korting.
Kasteel Huis Bergh. Adres: Hof van Bergh 8 in 's-Heerenberg. www.huisbergh.nl
 

Meer berichten