Peter van Houten en Mehmet Kursun vrezen net als hun collega's voor klandizie als de huidige plannen doorgaan. Foto: Susan Wiendels
Peter van Houten en Mehmet Kursun vrezen net als hun collega's voor klandizie als de huidige plannen doorgaan. Foto: Susan Wiendels (Foto: )

Ondernemers willen parkeerplaatsen behouden

DIDAM – De ondernemers van het Lieve Vrouwenplein zijn boos, heel boos. In het nieuwe centrumplan verdwijnen de parkeerplaatsen voor de deur van hun winkels. Ze zijn een petitie gestart voor het aanpassen van het plan.

Door Susan Wiendels

"Let wel, wij zijn niet tegen het totale plan, wij willen niet dwarsliggen, maar van bijna veertig naar nul parkeerplaatsen, dat kan echt niet", spreekt Peter van Houten van verf- en glaswinkel Nama ook namens Frank Gesthuizen van Jan & Jan, Douwe de Boer van Lekkers en Mehmet Kursun van Bloemenhuis Anemoon.
In het centrumplan zoals het nu op tafel ligt, wordt het Lieve Vrouweplein een autovrij evenementenplein én horecaplein. Op een paar meter van de winkels maken de parkeerplaatsen plaats voor groen en terrasruimte, aan de voet van de Mariakerk komt bestrating. Peter van Houten: "Die ruimte wordt tien dagen per jaar gebruikt voor feesten zoals de kermis, het carnaval en het schuttersfeest, terwijl er de rest van het jaar niets mee gebeurt. Doodzonde. Als je daar nu zo'n achttien parkeerplaatsen maakt, die je dan voor die tien dagen afsluit, dan is iedereen blij." Hij vreest net als zijn collega's voor klandizie als de huidige plannen doorgaan. "De eerste parkeerplaatsen staan ingetekend achter de Mariakerk. Dat is te ver voor wie even iets wil halen of moet sjouwen met zwaar materieel. Mensen gaan voor het gemak en zullen doorrijden. Ook de winkeliers verderop in de Wilhelminastraat zullen het gaan merken."

Hij hoopt dat de gemeente Montferland alsnog overstag gaat. "Wij hebben onze zienswijze en dit alternatief al eerder ingediend, maar er wordt totaal niet naar ons geluisterd. En dat terwijl op allerlei andere onderdelen wel aanpassingen zijn gedaan. We hebben we vorige week een gesprek gehad met projectleider Kevin Hendrix van Bureau Kragten. Hij vond dat we wel een punt hebben. Ook Gastvrij Didam staat achter ons. Maar de raad zal uiteindelijk moeten beslissen. Daarom zijn we nu een petitie gestart die we na 19 juli gaan aanbieden aan wethouder Oscar van Leeuwen. Nogmaals, we hoeven niet alles terug, maar met zo'n achttien plekken voor de kerk waar maximaal twee uur geparkeerd kan worden, zouden we tevreden zijn."

Huiskamer
Geen parkeerplaatsen op het plein is vanaf het begin uitgangspunt geweest in alle gesprekken, stelt Oscar van Leeuwen. "Een wens vanuit de klankbordgroep was om van het Lieve Vrouweplein de 'huiskamer van Didam' te maken waarbij er een soort horecaplein in de plannen is gekomen, zodat bezoekers op het terras kunnen genieten voor/tijdens/na het winkelen. Om hier een mooie huiskamer van te maken is besloten geen parkeren meer toe te staan op het plein. Daarnaast zal er veel meer groen op het plein gebracht worden. Men is gauw geneigd te denken dat door het vervallen van de parkeerplaatsen op het plein er minder parkeerplekken in het centrum komen, maar dat is niet het geval. Er is sprake van een verschuiving van plekken waarbij we een stelregel hebben dat dezelfde hoeveelheid parkeerplekken binnen honderd meter beschikbaar moeten zijn. Natuurlijk heb ik begrip voor ondernemers die moeten wennen aan het idee dat mensen de auto niet meer precies voor hun deur kunnen parkeren. Daarover heb ik met hen al vaker gesproken en ook aangegeven dat in de huidige situatie door drukte het ook voorkomt dat mensen iets verderop moeten parkeren. We hebben samen ook voordelen benoemd voor ondernemers: namelijk mogelijkheden om de openbare ruimte te benutten en met elkaar sfeer te brengen om zo de bezoeker meer te binden. In onze visie geven we bezoekers juist meer de ruimte om te komen genieten in en van Didam, zowel om te winkelen als ook te genieten van heerlijk eten en drinken op een mooi terras. In een centrum met genoeg parkeerplaatsen waar mensen de auto kosteloos kwijt kunnen is er voor de ondernemers een mooie kans om er een bruisend centrum van te maken waar klanten graag terugkomen."

Meer berichten