Adela en Balderik. Robin Sommers, @ToonWorkz.nl en Studio Font
Adela en Balderik. Robin Sommers, @ToonWorkz.nl en Studio Font (Foto: )

Adela en Balderik bezoeken Stadsmuseum Bergh

's-HEERENBERG – Het Stadsmuseum Bergh start op zondag 14 juli met een nieuwe expositie over de markante tiende-eeuwse Adela en Balderik. Adela was een van de dochters van Graaf Wichman van Hamaland, die hertrouwde met Balderik van Duffelgouw. Balderik was waarschijnlijk de bouwheer van de motte (kunstmatige heuvel; red.) Montferland waarop de verdedigingsburcht Upladen gelegen was. De motte is met z'n plateau van 60 x 90 m en 66,8 meter hoogte de grootste van de Lage Landen en een van de grootste van West-Europa.

Door Marlous Velthausz

Adela van Hamaland heeft een langdurig conflict gehad met haar zus Liutgard over de erfenis van haar vader, want ze kreeg maar een derde deel van het familiebezit toegewezen. Graaf Wichman besloot zijn burcht op de Eltenberg om te laten bouwen tot een vrouwenabdij, het stift Elten. Hij schonk een derde van zijn goederen aan het stift en benoemde zijn dochter Liutgard tot de eerste abdis. Zij gaf haar erfdeel, eveneens een derde, aan het stift, dat zo in het bezit kwam van tweederde van de goederen. Adela voelde zich hierdoor zwaar benadeeld.

In de expositie in het Stadsmuseum zullen voor het eerst twee originele, door Adela geslagen munten te zien zijn, die onlangs in Neede zijn gevonden en die het museum in bruikleen heeft gekregen. Er is een nieuwe fotowand gekomen met afbeeldingen met motieven uit de tijd van Adela en Balderik. Ook komt er een maquette van een motte, die is gerestaureerd door een van de vrijwilligers van het Stadsmuseum.

Om de bezoekers van het museum in aanraking te laten komen met deze historische plaatsen uit het verhaal van dit roemruchte paar, heeft het Stadsmuseum wandel- en fietsrouteboekjes uitgebracht. In deze boekjes met mooie afbeeldingen en plattegrond, worden alle bezienswaardigheden langs de route uitgelicht, zodat men zich waant in het historische landschap. Hierin staat ook de geschiedenis van Adela en Balderik uitvoerig beschreven. In het midden van de boekjes, die verkrijgbaar zijn bij het Stadsmuseum voor 3,50 euro, zitten vouchers van horecagelegenheden, waarvoor men onderweg tegen een gereduceerd tarief versnaperingen kan nuttigen. Deze vouchers zijn geldig tot en met 29 september.
Om deze expositie 'In de voetsporen van Adela en Balderik' nog meer tot zijn recht te laten komen heeft het Stadsmuseum Bergh prachtige kostuums laten maken waarin Adela en Balderik in hoogsteigen persoon aanwezig zijn tijdens de opening. De expositie duurt van 14 juli tot 24 november en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Op de foto: Adela en Balderik
Foto: Robin Sommers, @ToonWorkz.nl en Studio Font,

Meer berichten