Grenzeloos | Tourtoto

Tourtoto

Het is weer juli, de vakantiemaand bij uitstek. Het is ook de periode waarin de Tour de France, de hoogmis van de wielersport, plaatsvindt. Een maand geleden hadden wij Nederlanders nog twee kanshebbers op een podiumplaats maar met het afhaken van Tom Dumoulin houden we er nog één over. Ben benieuwd hoe Steven Kruijswijk het ervan afbrengt. Het is te hopen dat hij zonder kleerscheuren (lees valpartijen) de eerste, hectische Tourweek overleeft.

Over mijn liefde voor de Tour heb ik al diverse columns geschreven, dus dat laten we maar achterwege. Maar één aspect van dit wielercircus is nog onbelicht gebleven en dat is de Tourtoto. Wat heeft nu gokken met wielrennen te maken, zult u denken? Veel. Heel veel mensen (mannen) doen hieraan mee.

Even terug in de tijd. Goede ideeën worden vaak in de kroeg geboren onder invloed van tante alcoholica. Ze worden echter zelden uitgevoerd. De volgende dag, als de kater is uitgewerkt, is het enthousiasme een stuk bekoeld. Maar voor deelname aan een Tourtoto, zoals een kroegvriend twintig jaar voorstelde, doofde dat enthousiasme niet. Integendeel het leek ons, ook in nuchtere staat. een uitstekend plan.

Sindsdien doen we elk jaar met zijn vieren met drie ploegen mee: een gele (algemeen klassement), een groene (sprinters) en een rode (avonturiers, dark horses). Vooraf stellen we de lijstjes met negen (nu acht) renners samen, die volgens ons gaan scoren.

Ik schrijf wel 'we' maar dat is eigenlijk onjuist. Er is één man, ene Michel, die alles weet van de wielrennerij, zelfs van de onbeduidendste koersen, Alle uitslagen van wedstrijden in het voorseizoen gooit hij door de computer waarna de namen van renners eruit rollen die volgens hem hoge ogen gaan gooien. Zijn lijstjes worden altijd zonder mitsen en maren overgenomen.

Heeft het veel opgeleverd? Mwah, niet echt. De concurrentie is groot. In onze Tourtoto doen circa 200 teams mee, allemaal wielerfreaks en volgens mij heeft bijna elk team wel zo'n Michel in de gelederen. Het is de kunst om renners in je ploeg op te nemen, die niet iedereen heeft. Mochten die hoog in een etappe eindigen dan is dat kassa.
We leggen met zijn vieren 160 euro in, dus 40 per persoon, Er zijn jaren geweest dat we een paar honderd euro verdienden maar ook jaren dat we van onze inleg maar de helft terugzagen.
Maar eigenlijk gaat het me niet om het geld. Het volgen van de Tour krijgt door de deelname aan zo'n toto een extra dimensie. Je kijkt naar de koers met als het ware met twee verschillende brillen op. Enerzijds volg je je favorieten, anderzijds kijk je of er in een ontsnapping, massasprint of bergrit ook renners van jouw lijstjes voorkomen. Is dat het geval dan begint het hart sneller te kloppen.

Het is een onschuldige vorm van vermaak. Drie weken extra wielerlol voor 40 euro, daar kun je je geen buil aan vallen.

Meer berichten