Wandeling met gids door tuin kasteel Huis Bergh

Wandeling met gids door tuin kasteel Huis Bergh

's-HEERENBERG - Huis Bergh is een van de grootst en best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland. Wat minder mensen weten is dat bij dit kasteel de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland ligt. Belangstellenden kunnen deze zomer de tuin ontdekken. Een gids neemt hen mee en geeft uitleg over wat er in de tuin te bewonderen is.

De eerste vermelding van een tuinaanleg op deze plek stamt uit 1461. Het unieke en opmerkelijk complete archief van Huis Bergh biedt een schat aan informatie met betrekking tot de ontwikkeling van de tuin, zoals vermeldingen van uitgevoerde werkzaamheden en besteld plantmateriaal. Hiermee kon het onderhoud van de tuin op de voet worden gevolgd.

In 2016 is deze tuin gerestaureerd en heringericht. Het ontwerp daarvoor is geïnspireerd op een kaart van cartograaf Theodor Bucker uit 1727, waarop het complex van Huis Bergh, inclusief tuin, voor het eerst gedetailleerd werd weergegeven. Er werd dan ook gekozen voor elementen die terugverwijzen naar de tuin uit 1727: oude fruitrassen, een fontein en speelse bakstenen paadjes.

Bijzonder in het ontwerp zijn de twee laat zeventiende-eeuwse zuilen die oorspronkelijk bij de ingangspartij van het kasteel hoorden. Nu de beplanting flink gegroeid is en de tuin dus op zijn mooist is, is de tijd gekomen om te starten met tuinrondleidingen.
De rondleiding start op de voorburcht van Huis Bergh die aansluitend in 2017 is heringericht en ook is teruggebracht in een meer oorspronkelijke staat. Vandaar leidt de gids deelnemers naar de kasteeltuin en brengt met alle extra informatie over de geschiedenis en de ontwikkeling de tuin van Huis Bergh nog meer tot leven!

Iedere zondag in juli en augustus start om 11 uur een tuinwandeling door de Nieuwe Gaarde en het Sterrebos met een gids. Duur 75 minuten.

Kosten: 3 euro. Kaartverkoop via de website. Start op de voorburcht van het kasteel.


www.huisbergh.nl

info@huisbergh.nl

0314-661281

Meer berichten