Henk Groote (Raadslid Lijst Groot Montferland) met Ivy, Henk Tomas (Commissielid VVD), Peter Wagelaar (Voorzitter Laetare), Debby te Kaat (Voorzitter Sportvereniging Wilskracht) met Mila, Miranda van Balveren (Raadslid Lokaal Belang Montferland, LBM), Dini Burgers (Raadslid PvdA) en Ellen Witt (ComCommissielid LBM) zittend (vlnr) op de verouderde warmwaterbuis bij de nostalgische zeepbakjes. Foto: Pauline Redlich
Henk Groote (Raadslid Lijst Groot Montferland) met Ivy, Henk Tomas (Commissielid VVD), Peter Wagelaar (Voorzitter Laetare), Debby te Kaat (Voorzitter Sportvereniging Wilskracht) met Mila, Miranda van Balveren (Raadslid Lokaal Belang Montferland, LBM), Dini Burgers (Raadslid PvdA) en Ellen Witt (ComCommissielid LBM) zittend (vlnr) op de verouderde warmwaterbuis bij de nostalgische zeepbakjes. Foto: Pauline Redlich (Foto: )

Gymzaal Kilder onhygiënisch en afgeschreven

Inwoners doen dringende oproep aan gemeenteraad

KILDER – Hoofdschuddend en vol ongeloof liepen de initiatiefnemers, de uitgenodigde raadsleden en commissieleden van  gemeente Montferland en belangstellende dorpsbewoners afgelopen zaterdag door de Kilderse gymzaal. Overspoeld door nostalgische herinneringen bekeken zij de slechte staat van het 50 jaar oude gebouw. Woorden als 'afgeschreven', 'kroeperig', 'onveilig', onhygiënisch' en 'zwaar verouderd' waren niet van de lucht. Het doel van deze rondleiding: doordringen bij de eigenaar; de gemeente Montferland, zodat zij niet langer wegkijkt en in actie komt.

Door Pauline Redlich

Debby te Kaat, voorzitter van de Kilderse sportvereniging Wilskracht vertelt dat de gemeente Montferland eigenaar is van de gymzaal, die elke week gebruikt wordt door meer dan 236 kinderen en volwassenen. De beheerder van de gymzaal; Trees te Kaat (de moeder van Debby) doet haar uiterste best om de boel schoon te houden maar zij verliest de strijd tegen de tands des tijds. "Er is niet meer tegenop te werken", verzucht Debby moedeloos.

Liselotte Friesen, directeur van de Laetare heeft een duidelijke visie: "De gemeente zegt verduurzaming, energiezuinig bouwen en sport en spel belangrijke aspecten in onze samenleving te vinden. Maar hoe promoot je 'gezond bewegen voor jong en oud' in een gebouw waar mensen niet onder de douche willen? Afgelopen november werd zelfs de legionella bacterie in het water gevonden. Dat komt door stilstaand water. En dat komt doordat niemand doucht. Zo gaan we van kwaad tot erger.

Kilder groeit en is gezond. Gesterkt door ongelofelijk veel vrijwilligers komen de mooiste initiatieven tot stand. Denk aan de nieuwe keuken in het Kelrehuus, de kleedkamers van SV Kilder en pannaveldje De Tolhoek. Maar de gymzaal; dat is een heel ander verhaal. Dat kunnen de inwoners niet zelf. Bovendien is de gemeente eigenaar van het gebouw.

De ingang moet worden aangepakt, de bestrating, bewegwijzering en verlichting in het steegje, nieuwe douches (ook apart douchen moet mogelijk zijn in deze tijd), nieuwe kleedkamers en sanitair. Wethouder Ruth Mijnen vertelde dat een nieuwe vloer op de rol staat, maar de plafondplaten laten ook steeds los. Het bouwbedrijf, wat af en toe grote pinnen in die platen slaat, vraagt zich af hoe lang dat nog goed gaat. Zij zeggen dat zo'n gebouw na 40 jaar compleet afgeschreven is. Ik vind dat volledig strippen en opnieuw opbouwen de beste oplossing is."

Debby te Kaat: "De school en het dorp hebben een goede gymzaal nodig. Liefst met een kleine kantine of bijvoorbeeld verrijdbare bar. Al is het alleen voor frisdrank of water, het gaat om het even kunnen napraten met elkaar. Want kinderen hebben gym op de lagere school, dat wordt later een groepje wat gaat volleyballen, dat wordt een carnavalsgroepje, dan kopen ze een huis, krijgen kinderen enzovoorts. Kortom: voor de binding met het dorp."
"Precies", beaamt Liselotte Friesen, "De laatste jaren en ook komend jaar groeit ons leerlingenaantal. Er komen nieuwe inwoners vanuit grote steden die bewust kiezen voor Kilder. Ik laat ze graag de school zien. Maar heel eerlijk; de deur van de gymzaal blijft dicht."

Peter Wagelaar, voorzitter van de Laetare, heeft inmiddels meer dan 458 handtekeningen opgehaald: "We moeten nu doorpakken. Volgend jaar is het 75-jarig Bevrijdingsfeest. Hoe mooi zou het zijn als Kilder dan haar nieuwe gymzaal kan presenteren?

We gaan de handtekeningen met zoveel mogelijk mensen aan de gemeenteraad aanbieden op donderdagavond 13 juni om 19.30 uur in de Raadszaal in Gouden Handen in 's-Heerenberg. Het is menens, dus: 'Komt Allen!'"

Meer berichten