Het bestuur met de drie jubilarissen. Foto: Marlous Velthausz
Het bestuur met de drie jubilarissen. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

Koninklijke onderscheiding voor 40-jarig Zonnebloem-vrijwilligster Hanneke Berendsen

Zonnebloem viert 40-jarig jubileum met boottocht

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - Het veertigjarig jubileum van de Zonnebloem afdeling HALS ('s-Heerenberg, Azewijn, Lengel en Stokkum) heeft zaterdagmiddag een koninklijk tintje gekregen. Aan het einde van de rondvaart met het Partyschip Graaf van Bylant werd aan de Europakade in Tolkamer Hanneke Berendsen-Werner speciaal in het zonnetje gezet. Ze werd door burgemeester Peter de Baat van Montferland benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Na een mooie en zonnige rondvaart op de Rijn en Waal kwam de boot weer aan in Tolkamer. Hier stapten, tot grote verbazing van Hanneke, haar kinderen en kleinkinderen de boot op. "Dat is toch een verrassing", zegt ze luid. Maar even later ziet ze ook de burgemeester de boot op komen met nog meer bekenden van haar. Toen viel het kwartje bij Hanneke, ze werd het middelpunt van belangstelling, in verband met haar 40-jarig jubileum.

Burgemeester Peter de Baat spelde de vrijwilligster van het eerste uur van de Zonnebloem afdeling HALS de Koninklijke eremedaille op. "Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau." Hanneke kreeg deze onderscheiding voor zowel het bestuurswerk als het vele vrijwilligerswerk dat zij vanaf de oprichting in 1979 al bij De Zonnebloem afdeling HALS doet. Onder haar leiding genieten jaarlijks twintig gasten van een aangepaste vakantie, iets dat zij inmiddels 39 keer heeft georganiseerd. Daarnaast is ze vanaf 1992 wekelijks in het zwembad waar zij mensen met een lichamelijke beperking begeleidt bij zwemmen en sporten en vanaf 2005 bestuurslid is. Ook bij de R.K. Geloofsgemeenschap Emmaus parochie is ze al jaren vrijwilligster en bestuurslid en bij de Voedselbank Montferland is ze eveneens actief. Sinds 2016 is ze bestuurslid van de Katholieke Bond voor Ouderen.

Voorzitter Chris Ruikes van de Zonnebloem afdeling HALS vertelde in zijn openingsspeech dat hij blij was dat zoveel mensen gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging: "We hebben vanmiddag niet alleen ons 40-jarig jubileum te vieren, maar ook zijn er nog drie vrijwilligers in ons midden die al vele jaren actief zijn in onze afdeling." Marga Bekker en Hennie Ellmann zijn al ruim 25 jaar vrijwilligster en zij kregen door Vincent Elferink, voorzitter van regio Achterhoek-Oost, de zilveren speld opgespeld. Hanneke Berendsen kreeg voor haar 40-jarige verdiensten de gouden speld opgespeld. Namens de Zonnebloem afdeling HALS werd er een bloemetje en een geschenkenbon aangeboden. Bertha Peters is geen vrijwilligster meer, maar voor haar jaren lange inzet kreeg ze als blijk van waardering ook een mooie bos bloemen aangeboden. Op deze manier werden ze allemaal bedankt voor het vele goede werk dat zij al jarenlang voor de Zonnebloem doen.
Aan het einde van de feestmiddag, die muzikaal werd omlijst door het duo 'Fris van de Draod' en accordeonist Frans Gerritsen, kregen alle gasten een jubileumboekje aangeboden die speciaal gemaakt was om een beeld te geven over veertig jaar Zonnebloem in 's-Heerenberg, Azewijn, Lengel en Stokkum. Hiervoor werd secretaris Thea Kupers heel hartelijk bedankt, omdat ze enorm veel tijd erin heeft gestoken voor de interviews met gasten en vrijwilligers. De organisatie kan terug kijken op een zeer geslaagde jubileummiddag.

Meer berichten