De meubelboulevard gaat als proef een jaar lang iedere zondag open. Foto: Bert Vinkenborg
De meubelboulevard gaat als proef een jaar lang iedere zondag open. Foto: Bert Vinkenborg

Proef met ruimere zondagsopenstelling winkels in Doetinchem

DOETINCHEM - De winkels op de locaties voor grootschalige detailhandel op Verheulsweide en in Wijnbergen mogen als proef voor één jaar, 52 keer, zondags van 12.00 tot 18.00 uur open. Nu is dat nog 24 keer. Het verzoek om deze regeling te verruimen ging uit van de ondernemers. Men hoopt daarmee de lokale en regionale bezoekers beter te kunnen bedienen. Tijdens de raadsvergadering van woensdag 29 mei blijkt lang niet iedereen hierachter te staan maar wordt het raadsvoorstel toch aangenomen.

Door Bert Vinkenborg

De beide locaties, in ambtelijk jargon PDV genoemd ofwel perifere detailhandelslocaties, zijn voornamelijk bestemd voor het thema wonen (in Wijnbergen) en klussen (op Verheulsweide). De huidige openstellingsverordening is volgens de ondernemers te beperkt en verleidt bezoekers om buiten de gemeente waar wel ruimere openstellingstijden gelden hun inkopen te doen. Door het raadsvoorstel worden ze op hun wenken bediend, al is het voor een proefperiode van één jaar. Daarna worden de resultaten geëvalueerd en besloten om al dan niet door te gaan.
Het CDA is niet voor het voorstel en Jeroen Berends ziet het als een glijdende schaal waar zijn partij geen voorstander van is. Ercan Koçyigit van de PvdA-fractie wijst op de verschillen in openstelling tussen supermarkten en de overige detailhandel. Zijn partij wenst meer duidelijkheid en dient een motie in waarin het college opgedragen wordt de openingstijden van alle winkels die zondag open mogen zijn gelijk te trekken. Marius Wijers (VVD): "Er liggen twee dingen in Doetinchem heel gevoelig, verkeersbeleid en openingstijden. Wij zijn voorstander van een consistent beleid en roepen op om het voorstel te steunen."
Naomi Wartenberg (SP) verklaart zich tegen verruiming van openingstijden en de 24/7 economie in het algemeen. Zondag is volgens haar partij voor veel mensen de enige vrije dag. Haar vraag is: "Wat vindt het personeel ervan?" en "Het winkelplezier van de een mag niet tot minder levensgeluk van de ander leiden." Marcella Heerenveen (GL): "Wij zien deze nieuwe wijziging niet zitten en willen naar een kleinere ecologische voetafdruk van de mens en dus niet naar een 24/7 economie. De huidige verordening is een goed compromis."
Ewout de Jong (CU/SGP) heeft verschillende praktische, maar ook principiële, redenen om het voorstel af te wijzen, waarvan de Bijbelse opdracht die in het programma van zijn partij is opgenomen de voornaamste is. Hij vindt dat op zondag alleen het allernoodzakelijkste gedaan moet worden.
Ans Putman (PvLM) komt uit de zorg en voor haar is op zondag werken niet ongewoon. "Het is toch heel raar dat je op zondag wel een bank kunt kopen maar geen snee brood." Over de negatieve invloeden die zondagswerk op het gezinsleven zou hebben: "Ook kinderen van mensen die op zondag werken kunnen opgroeien tot evenwichtige jonge mensen."
Als het voorstel in stemming wordt gebracht blijken CDA, CU/SGP, GroenLinks en SP tegen te zijn. De rest stemt voor en het voorstel wordt dus aangenomen.

Meer berichten