Onthulling van een bord met daarop de nieuwe Oranjefietsroute voor het bordes van kasteel Huis Bergh. Foto: PR 
Onthulling van een bord met daarop de nieuwe Oranjefietsroute voor het bordes van kasteel Huis Bergh. Foto: PR  (Foto: )

Oranjefietsroute als verbindende factor

's-HEERENBERG - In het Spoor van de Oranjes, een 225 kilometer lange nieuwe fietsroute, die van Apeldoorn via 's-Heerenberg naar het Duitse Moers loopt, is afgelopen donderdag officieel geopend. Dat gebeurde met enig ceremonieel vertoon op kasteel Huis Bergh, waar in aanwezigheid van onder meer Conny Bieze, Gelderse gedeputeerde voor mobiliteit, en diverse burgemeesters het routeboek werd gepresenteerd.

Door Henk Waninge

In het Spoor van de Oranjes is een grensoverschrijdend project, waarbij plaatsen die een zichtbare band hebben met het Huis van Oranje-Nassau, met elkaar worden verbonden. De route is volledig bewegwijzerd via een netwerk van knooppunten en is tweezijdig te fietsen, je kunt dus ook in Moers beginnen.
"Ik ga hem zeker fietsen, deze zomer nog", liet burgemeester Peter de Baat van gemeente Montferland weten tijdens een korte toespraak.
In 2015 zijn de voorbereidingen voor het project gestart, als een soort vervolg op de Oranjefietsroute Apeldoorn-Diepenheim-Lingen, die door Prinses Margriet in 2013 werd geopend. Ook nu was het Koninklijk Huis uitgenodigd om de openingshandeling te verrichten maar de leden waren verhinderd wegens verplichtingen elders.
Er is in de afgelopen jaren veel overleg gevoerd tussen personen en instanties uit beide landen. Het is de eerste Oranjefietsroute in het gebied van Euregio Rijn-Waal en het project heeft daarom ook subsidie uit de Euregio-pot gekregen. Ook de Oranjesteden Apeldoorn, 's-Heerenberg, Kleve en Moers en diverse andere plaatsen aan de route hebben in de buidel getast.

Sjaak Kamps, directeur van de Euregio Rijn-Waal noemde in een toespraak de Oranjefietsroute een mooi voorbeeld van hoe mensen uit verschillende landen vreedzaam met elkaar kunnen samenwerken. "Er is veel meer dat ons bindt dan dat ons scheidt. We zijn niet zo verschillend en er zijn geen echte grenzen meer," aldus Kamps, die van de gelegenheid gebruikt maakte om mensen op het hart te drukken om donderdag 23 mei naar de stembus te gaan in verband met de Europese Verkiezingen.
De nu geopende Oranjefietsoute start dus in Apeldoorn en loopt vervolgens via Brummen, Rheden, Doesburg, Zevenaar, Doetinchem, 's-Heerenberg, Emmerich, Kleve, Bedburg-Hau, Kalkar, Xanten naar eindpunt Moers; een grote Duitse stad, die in 1597 door Prins Maurits op de Spanjaarden werd veroverd en nog eeuw lang in het bezit van de Oranjes is geweest. Veel plaatsen in Duitsland hebben een link met ons vorstenhuis, er wonen daar nog verre familieleden van onze koning.
Wie de tocht maakt kan in alle rust genieten van al het moois dat hij of zij onderweg tegen komt - natuur, kastelen, burchten, schilderachtige stadjes, et cetera. Je kunt de tocht in etappes van 20 tot 25 kilometer doen en hij wordt als meerdaags arrangement aangeboden.
Gedeputeerde Bieze is blij met de nieuwe aanwinst. "Er was al een mooie Oranjefietsroute tussen Apeldoorn en Lingen en nu komt deze erbij. Veel buitenlanders vinden het bijzonder dat we allemaal fietsen."

Meer berichten