'Laat het leesvlammetje ontwaken'

Susan Willemsen tussen de boekstartmaterialen: 'Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal.' Foto: Susan Wiendels
Susan Willemsen tussen de boekstartmaterialen: 'Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal.' Foto: Susan Wiendels (Foto: )

Boekstartcoach actief op het
consultatiebureau

Door Susan Wiendels

's-HEERENBERG - Tussen de jonge moeders, luiers en baby's is Susan Willemsen een opvallende verschijning op het consultatiebureau van Yunio in 's-Heerenberg. Sinds 6 mei zit ze er als Boekstartcoach, een nieuwe service van bibliotheek Montferland in samenwerking met Yunio.

"Het voorlezen van kinderen kan niet vroeg genoeg beginnen", verklaart ze haar aanwezigheid. Tijdens openingstijden gaat ze met ouders in gesprek over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling, hoe leuk en plezierig voorlezen is en hoe boeken ondersteunend kunnen zijn bij opvoedtaken. Zeker niet belerend, de toonzetting is vooral betrokken en informatief van aard. "Samen een boekje lezen - plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen - versterkt de band tussen ouder en kind. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Ze hebben een grotere woordenschat en beginnen met een voorsprong aan de basisschool", vertelt ze.
BoekStart bestaat nu tien jaar in gemeente Montferland. Het doel van BoekStart is om ouders aan te moedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes e´n de bibliotheek te laten ontdekken. Ouders krijgen na de geboorte van hun kind een brief met waardebon van de gemeente. Daarmee kunnen ze een gratis koffertje met eerste boekjes en voorlichtingsmateriaal ophalen in de bibliotheken in Didam of 's-Heerenberg en hun kind gratis laten inschrijven tot hij of zij achttien jaar is. Honderden ouders wisselden in de afgelopen tien jaar de waardebon in voor het oranje koffertje met leesvoer en info. Om stil te staan bij het tienjarig bestaan zit in enkele koffers, die in september worden ingewisseld, als surprise een gouden wikkel. Met een knipoog naar de bestseller Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Een gouden wikkel is goed voor een gratis boekenpakket.
"Maar niet iedereen komt het koffertje ophalen", erkent Petra Frölich van bibliotheek Montferland. Om meer kersverse ouders te bereiken is extra inspanning nodig heeft de praktijk uitgewezen. Vandaar de samenwerking van Bibliotheek Montferland met het consultatiebureau in 's-Heerenberg, dé plek waar veel ouders komen. Voor de inzet van een boekstartcoach is een beroep gedaan op de subsidiegelden laaggeletterdheid en innovatie van de provincie Gelderland. Petra Frölich en Susan Willemsen hopen dat het initiatief een structureel karakter krijgt. "We zijn natuurlijk nog maar kort bezig en kunnen daarom nog geen resultaten meten. Maar elders in het land is het nut al bewezen." De ene ouder staat meteen open voor een gesprek, bij de ander gaat het proces van bewustwording langzaam en bij een enkeling blijft het een no-go merkt Susan Willemsen. Soms is er sprake van laaggeletterdheid en houden ouders uit schaamte de boot af. "Jammer", erkent ze. "Maar elk kind extra waarbij we het leesvlammetje weten te ontwaken, daar doen we het voor."
Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal goed brandt, dooft deze niet zo snel meer weet ze uit ervaring. Leesmotivatie brengt een positieve leesspiraal op gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter, en grijpt daardoor ook weer sneller opnieuw naar een boek.

Meer berichten