Veelzijdig kunstenaar Marilyn Vayne hoopt op buitenlandse erkenning

Kunstenares Marilyn Vayne hoopt op internationale doorbraak. Foto: PR/Marilyn Vayne
Kunstenares Marilyn Vayne hoopt op internationale doorbraak. Foto: PR/Marilyn Vayne

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Modern kunstenaar Marilyn Vayne werd geboren als Marjolein van Veen. Ze is een performer in hart en nieren, na een opera-carrière legde ze zich toe op het maken van kunst. In haar woning aan de Hesterweg heeft ze een museum gerealiseerd: Modern Art and More.

Door Reinier Kroesen

Marilyn Vayne (Enschede, 1968) zong al op heel jonge leeftijd. "Ik was pas twee jaar oud toen ik spontaan in een restaurant Nederlandse liedjes zong. En als ik als kind op het balkon van ons ouderlijk huis stond te zingen kreeg ik spontaan applaus uit de flats tegenover. Die aandacht vond ik toen al fijn." Ze studeerde aan het conservatorium in de Overijsselse hoofdstad, later volgde een opleiding aan de Neue Opern Schule in Zürich. Als operazangeres zong ze in producties in binnen- en buitenland, onder meer met Christina Deutekom en Elisabeth Schwarzkopf. Van beiden kreeg ze privé-zangles. In 1999 nam Marilyn deel aan het TROS-programma Una Voce Particolare, ontving later de eerste prijs op het Rotterdamse Nederlandse Opera Belcanto Festival. Ze trad op in Evita in Duitsland en haalde een doctoraat in de Algemene Cultuurwetenschappen/Opera aan de Open Universiteit in Nederland. Maar Marilyn is telkens op zoek naar nieuwe uitdagingen en gooide het roer om.
Ze deed een opleiding binnenhuisarchitectuur en kwam in aanraking met de kunst. Zij volgde daarop een opleiding aan het A.K.I. Kunstacademie in Enschede. Marilyn: "Ik ben in veel geïnteresseerd, ontwerp meubels en zou ook huizen willen schetsen. Ik hou van make-up en mode. Maak armbanden, sculpturen en toegepaste kunst, kapstokjes waar je bijvoorbeeld sieraden aan kunt hangen." Al haar interesses lopen in haar werk in elkaar over. Zo verwordt op een canvas een collectie theelepels beschilderd met nagellak tot een kunstwerk. Marilyn is bezig met een eigen parfum en geurkaarsenlijn. Couture ontwerpen voor de catwalk is een andere passie, kleding voor bijzondere gelegenheden. Vaak werkt ze met gebreide texturen waarmee ze barbiepoppen kleedt. Die ontwerpen verkoopt ze, maar op verzoek breit ze die in een razendtempo tot een kledingstuk op maat. Vanwege het huis kwam ze naar Varsselder, die woning hangt nu vol met expressieve schilderijen en kunstuitingen. Ze heeft het bestempeld als museum: Modern Art and More. Tegen betaling van vijf euro leidt ze bezoekers op afspraak rond. Boven in de pronkkamer wordt de bezoeker overdonderd door al die kleurige werken. Daarnaast is haar werkkamer waar ze workshops schilderen en mandala tekenen geeft. Ze zou graag internationaal doorbreken, bekend worden en met man Henk gaan reizen. Marilyn is niet rouwig over het einde van de zangcarrière: "Met optredens was ik altijd zenuwachtig, je moet teksten onthouden, toonladders oefenen. Toen ik met de kunst begon vond ik dat een verademing, geen zenuwen meer. Ik ben er niet gespannen over wat iemand van mijn werk vindt, het maakt mij niet uit. Er zullen vast wel mensen op de wereld zijn die dit mooi vinden! De kunst geeft totale ontspanning."


www.marilyn-veen.nl

Meer berichten