Een winkelpand in Varsseveld dat al jaren leegstaat. Foto: Miriam Szalata
Een winkelpand in Varsseveld dat al jaren leegstaat. Foto: Miriam Szalata (Foto: )

Panelonderzoek wijst uit: aanpak leegstand in Achterhoek belangrijkste onderwerp

ACHTERHOEK - De leegstand van winkels, kantoren en boerderijen is inwoners van de Achterhoek een doorn in het oog. Zij zien dit als een belangrijkste onderwerp waar de regio mee aan de slag moet.
Dat blijkt uit een onderzoek onder de leden van het nieuwe inwonerspanel Achterhoek Spreekt. Zo'n 4.300 Achterhoekers verspreid over zeven gemeenten gaven aan wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van de Achterhoek. Ze konden maximaal vijf thema's benoemen.

Door Miriam Szalata

De aanpak van de leegstand is door 74 procent van de panelleden genoemd. Hier zitten wel verschillen in tussen de gemeenten. Zo zet in Aalten 80 procent dit onderwerp op 1, terwijl in Winterswijk het percentage blijft steken op 59 procent. Toch geven in alle gemeenten de meeste mensen dit onderwerp de meeste prioriteit.
Naast de aanpak van leegstand zijn ook woningaanbod (56 procent) en bereikbaarheid (53 procent) voor het panel belangrijke thema's. Van alle thema's waaruit mensen konden kiezen, werd het verbeteren van de gezondheid en het aantrekken van mensen van buiten als de minst belangrijke gezien.

Andere bestemming
Op de vraag hoe de leegstand het best kan worden aangepakt geven de panelleden aan dat leegstaande panden een andere bestemming moeten krijgen of moeten worden verbouwd tot woningen. Ook in het toestaan van andere activiteiten in leegstaande boerderijen ziet een ruime meerderheid als een oplossing. Minder dan een kwart van de mensen voelt voor sloop.
Uit het onderzoek blijkt ook dat inwoners de Achterhoek waarderen om de rust, ruimte, natuur, gemoedelijkheid en het groen. Negatieve kanten vermelden ze ook: het openbaar vervoer en de bereikbaarheid worden als slecht ervaren. Verder zijn er te weinig winkels, laat de werkgelegenheid te wensen over en ook de vergrijzing wordt als negatief gezien.
Het inwonerspanel Achterhoek Spreekt is in maart gestart als initiatief van het samenwerkingsverband Achterhoek ambassadeurs. Dat heeft de deelnemers aan het inwonerpanel laten weten de uitkomst van het onderzoek als een helder signaal te zien. In de Regio Deal die het samenwerkingsverband Achterhoek ambassadeurs medio juni met het Rijk gaat afsluiten om werk-, woon- en leefklimaat op peil te houden, wordt de mening van de inwoners dan ook extra meegewogen. Ook gaat de Achterhoek Thematafel Vastgoed en wonen aan het werk om leegstand regiobreed aan te pakken.
Het volgende panelonderzoek wordt in de tweede helft van dit jaar gehouden.


 

Meer berichten