Werk van de Griek Evangelos Koukouwitakis, te zien op Huntenkunst 2019. Foto PR Huntenkunst
Werk van de Griek Evangelos Koukouwitakis, te zien op Huntenkunst 2019. Foto PR Huntenkunst

Finse kunstenaars prominent in de schijnwerpers tijdens Huntenkunst

ULFT – Finland staat dit jaar centraal tijdens Huntenkunst. De manifestatie voor kunstenaars en galeriehouders wordt ook dit jaar weer gehouden in de SSP-Hal op het DRU Industriepark, van 24 tot en met 26 mei. Nieuw is de samenwerking met studenten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Door Reinier Kroesen

Afgelopen week werden mediavertegenwoordigers tijdens een persvoorlichting door Harrie Schenning (voorzitter Huntenkunst) bijgepraat over de 27ste editie. "Onze vormgever Gerard Massop is druk bezig om een eigen, krachtig nieuw beeldmerk te ontwikkelen zodat we beter herkenbaar worden. Onze organisatie bestaat uit circa vijftig vrijwilligers die aangestuurd worden door bestuurslid Egbert Harmsen. Daar mogen we wel heel trots op zijn want we functioneren als een beroepsmatige organisatie. We blijven alsmaar groeien, dit jaar weer meer deelnemers (230, RK), meer inschrijvingen", vertelt Schenning vol trots. "Vorig jaar kwamen er vijf- á zesduizend bezoekers, waaronder heel veel Duitsers. En elke keer meer andere deelnemende landen, in 2019 zijn voor het eerst Georgië, Cuba, Estland en Finland vertegenwoordigd, in totaal 25 naties. Als je eenmaal exposanten uit nieuwe landen binnenhaalt maken ze weer nationaal reclame voor ons, zodat we ook andere kunstenaars daar vandaan kunnen verwachten in de toekomst. Traditiegetrouw staat er telkens één centraal, dit keer is dat Finland. De tweede helft van dit jaar hebben ze het voorzitterschap van de Europese Unie, dat gegeven is voor ons vaker aanleiding geweest een land ook in onze schijnwerpers te zetten. Uitgangspunt is een land te kiezen waar we tot dan toe nog geen contact mee hebben."

Harry Schenning is verheugd over een nieuwe samenwerking. "Als bestuur hebben we gekeken hoe we jonge kunstenaars en publiek kunnen binnenhalen. Zo is het samenwerkingsverband ontstaan met ArTEZ. Negen daar onlangs afgestudeerden tonen in Ulft hun werk. Dit project wordt door de provincie Gelderland als belangrijk gezien en daarom voor zo'n 12.000 euro gesubsidieerd. Die studenten maken eigentijdse kunst, vaak bestaande onderwerpen ingevuld met een eigen realiteit."
Gemeente Oude IJsselstreek is trots op Huntenkunst. Schenning: "We zijn na 25 jaar door hen als internationaal erkend. Dat gegeven opent tevens ook voor de kunstenaars weer deuren: ze komen graag omdat ze door deelname een internationale status krijgen. We ontvangen van de gemeente door die erkenning jaarlijks 5.000 euro, onze totale begroting is 100.000 euro. Wij als organisatie selecteren en nodigen zelf kunstenaars uit, daarnaast kregen we zeshonderd aanmeldingen. Vijftien procent van de aanvragen is door de ballotagecommissie gehonoreerd. Er exposeren acht kunstenaars uit het themaland in het Finse paviljoen. Tegelijkertijd is er een expo ingericht voor de Scandinaviërs in de Galerie bij de Boeken. Die loopt van 20 mei tot 30 juni onder de titel: 'De Finnen komen!'"

Vrijdagmiddag 24 mei wordt om 16.00 uur Huntenkunst officieel geopend door mevrouw Päivi Marjaana Kaukoranta, de Finse ambassadrice.


www.huntenkunst.org

Meer berichten