Het bouwteam dat de verduurzamingswerkzaamheden uitvoert. Foto: PR Plavei
Het bouwteam dat de verduurzamingswerkzaamheden uitvoert. Foto: PR Plavei

Ruim 500 woningen naar het energiezuinige label A

DIDAM - Woningcorporatie Plavei verduurzaamt ruim 500 woningen. De woningen krijgen allemaal het energiezuinige label A. Een woning met een energielabel A is goed geïsoleerd en verbruikt minder energie. En dat is goed voor het wooncomfort, de portemonnee van huurders en de planeet.

Deze eerste 180 woningen die we hebben aangepakt, liggen in Giesbeek, Angerlo en Didam. Plavei begon in de zomer van 2018 met de verduurzamingsoperatie. De woningen kregen onder andere spouwisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Veel woningen zijn ook voorzien van zonnepanelen. De kozijnen van de woningen hebben meteen een lik verf gekregen. Plavei verwacht over een jaar klaar te zijn met de verduurzamingsoperatie. Dan hebben ruim 500 woningen die nu een E- F- of G-label hebben, een grote energielabelsprong naar A gemaakt.
De woningen worden verduurzaamd zonder dat de huurder meer huur gaat betalen. De besparing op de energierekening komt daarmee volledig ten goede aan de bewoners. Plavei maakt gebruik van een STEP-subsidie: STEP is een stimuleringsregeling van het ministerie. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een huurwoning minimaal twee labelstappen maken. In totaal zorgt de operatie ervoor dat er maar liefst 2000 labelstappen worden gezet. Een woning van F naar A is goed voor vijf stappen. Arjan ter Bogt, directeur-bestuurder van Plavei, zegt: ''We zijn bezig met een flinke inhaalslag. We zijn erg blij dat we met behulp van subsidie nu ruim 500 woningen naar een energielabel A kunnen krijgen. Waar geen huurverhoging tegenover staat. Maar wel meer wooncomfort en lagere energielasten voor onze huurders. Een win-win-winsituatie dus.'' De grootste opgave van Plavei ligt in de verduurzaming van de woningen. Aandacht hiervoor is noodzakelijk.

Meer berichten