Luna Bloem aan kop met nummer 19 karting allemaal jagende jongens achter haar. Foto: Gijs Kaligis/RaceXpress.nl
Luna Bloem aan kop met nummer 19 karting allemaal jagende jongens achter haar. Foto: Gijs Kaligis/RaceXpress.nl (Foto: )

Didamse Luna Bloem etaleert grootse vorm en wordt tweede op NK karten

BERGHEM/DIDAM - Het deelnemersveld was groot, het niveau hoog en negentig procent van de deelnemers was man. Maar kartster Luna Bloem liet zich zondag in Berghem niet van de wijs brengen tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De zeventienjarige Didamse werd tweede in de finale van de Senioren-klasse. Daarvoor had ze de prefinale zelfs gewonnen.

"Zo, dit had ik even nodig voor het zelfvertrouwen", zei Luna met een lach op haar gezicht. Tweede in de finale, ze was er maar wat blij mee. "Het is precies twee jaar geleden dat ik hier een manche won. Dat was net nadat ik de ziekte van Pfeiffer had gehad. Twee jaar geleden pakte ik meerdere podiumplaatsen. Vorig jaar was een 'dipjaar' waarin ik veel pech had en ik wat foutjes heb gemaakt. Hopelijk heb ik dit jaar weer wat geluk."

Daar was zondag geen sprake van. Ze had dat simpelweg niet nodig omdat ze nu eenmaal bij de snelste rijders van het veld hoorde. En dat drukte ze dan ook uit in klinkende resultaten. Die waren overigens voor een deel te danken aan haar nieuwe omgeving, meende Luna, die sinds dit seizoen uitkomt voor het Nederlandse topteam JJ Racing. "Vrijdag ging het meteen al top. Ik reed steeds één van de beste rondetijden."

Toch had ze zaterdag een wat mindere kwalificatie. Daarin kwam de leerlinge marketing en communicatie van de Young Talent Academy uit Nijmegen tot haar eigen verbijstering niet verder dan de tiende plaats. "Zaterdagavond had ik echt niet gedacht dat het vandaag zo goed zou gaan. Ik was best verdrietig. Ik dacht: het gaat niet meer lukken om het podium te halen. Maar toen ik 's ochtends wakker werd dacht ik: tiende is niet goed, maar ook niet slecht. Het kan nog alle kanten op. Ik had natuurlijk wel verwacht dat ik naar voren zou rijden, maar niet dat ik eerste en tweede zou worden."

In de prefinale bleek dat haar snelheid ondanks die wat tegenvallende kwalificatie nog altijd tiptop in orde was. Gestart van de tiende plek maakte Luna al gauw de ene na de andere plek goed. Samen met haar teamgenootje Kevin Holtslag joeg ze een tijd lang op de rijder op kop. Toen ze die hadden ingehaald, werd het een teamgevecht dat Luna uiteindelijk won. "In de laatste paar ronden reed ik op kop. Ik was niet echt zenuwachtig. Ik dacht alleen maar: houd je hoofd erbij, je bent snel. Als je strak rijdt, komt niemand je nog voorbij. Toen ik over de finish was gekomen, dacht ik: hoe heb ik het voor elkaar gekregen? Ik heb het nog in me."

Later op de dag kende Luna in de finale een goede start. "Ik kwam als eerste door de bocht. Daarna moest ik even verdedigen en Leroy (Jagesar, red.) piepte ertussen. Ik kwam op het vuile deel van de baan terecht en daarna duurde het een paar ronden voordat ik weer op gang kwam en weer de juiste grip had. Daarna heb ik samengewerkt met mijn teamgenootje Jop Rappange en ben ik terug naar voren gereden."

Ze vond aansluiting bij de top drie maar werd op een gegeven moment ingehaald door de latere winnaar Jordy van der Eijk. Toen twee rijders voor haar van de baan gingen doordat de baan glad was geworden van gelekte benzine, reed ze in de laatste ronde op de tweede positie richting de finish. "Ik had tijdens de race een paar foutjes gemaakt, maar ik was toch heel blij met die tweede plek."

Nu gaat Luna zich opmaken voor de eerste ronde van het Europees kampioenschap Rotax Max die over een kleine twee weken in Genk wordt gehouden. Ze kijkt ernaar uit. "Er doen daar een hoop goede rijders mee, maar als het droog is, ga ik altijd goed op die baan. Als ik een beetje geluk heb, hoop ik in de top tien te kunnen eindigen!"        

Meer berichten