Een zomerproeverij, de Zeddamse kunstroute en een waterski-demonstratie, een aantal evenementen waaraan de MVT medewerking verleent. Archieffoto: Burry van den Brink
Een zomerproeverij, de Zeddamse kunstroute en een waterski-demonstratie, een aantal evenementen waaraan de MVT medewerking verleent. Archieffoto: Burry van den Brink (Foto: Burry van den Brink)

Montferlandse Vereniging voor Toerisme viert zestigjarig jubileum

ZEDDAM - De Montferlandse Vereniging voor Toerisme (MVT) bestaat zestig jaar. De vereniging, die ooit voortkwam uit de oude VVV, viert het jubileum met diverse activiteiten. Te beginnen met een jubileumfietstocht op zondag 7 april in samenwerking met het eveneens zestigjarige Nijland Tweewielers uit 's-Heerenberg.

"We houden dit jaar tot en met oktober elke maand een activiteit", vertelt Marjolijn Jenneskens. Jenneskens zit al jaren in het secretariaat van de vereniging. "De start is op zondag 7 april. Dan houden we een fietstocht van ongeveer dertig kilometer in samenwerking met Nijland Tweewielers."
Aan de Klinkerstraat gaat de tocht vanaf 10.00 uur ook van start. Deelnemers kunnen zich hier tot en met 5 april aanmelden, tel. 0314-661405. Onderweg is er voor de fietsers bij diverse horecagelegenheden een gratis kop koffie of thee. Bij Nijland krijgen ze een goodybag mee en kunnen ze een e-bike uitproberen.
Op woensdag 8 mei houdt de MVT een boswandeling met een IVN-gids. Deze start om 13.30 uur bij Brinks Pannenkoeken aan de Bovendorpsstraat in Zeddam en eindigt bij hotel restaurant Het Montferland met een natuurfilm en een drankje.

Kunstroute
In het pinksterweekend op 9 en 10 juni kan in Zeddam de kunstroute worden gelopen. "Deze gaat langs ateliers van kunstenaars en projecten van landschapskunstenaars", vertelt voorzitter Clemens Ambting. "Ook is er muziek. Op eerste pinksterdag is er een koffieconcert van 11.00 tot 13.00 uur bij hotel Ruimzicht en op tweede pinksterdag van 11.00 tot 13.00 uur bij ons in de Lange Waard. Tweede pinksterdag is er vanaf 14.30 uur bovendien muziek op het Bovendorp."

Zomerpruverij
Bij Havezathe Carpe Diem vindt op zondag 7 juli een zomerpruverij met streekproducten plaats. De opbrengst van dit sponsordiner gaat naar Bergh in het Zadel. "Aan deze activiteit zitten dan ook kosten verbonden", zegt Jenneskens. "Het all-in arrangement kost 50 euro per persoon." Reserveren kan bij Carpe Diem via 0314-651424 en pim@hotelcarpediem.nl.
Dinsdag 6 augustus houdt de MVT vanaf 15.00 uur een waterskidemonstratie bij Beachclub en Kabelwaterskibaan Stroombroek in Braamt. Op 15 september is er tenslotte een high tea met live muziek bij de Korenhorst in Lengel. Die begint om 15.30 uur en kost 22,50 euro per persoon. Reserveren kan bij Gastenverblijf de Korenhorst, 0314-653044 of info@korenhorst.nl.
"We sluiten het jubileumjaar in oktober af met een activiteit voor onze leden en genodigden", laat Ambting weten. "We gaan die dag happen en trappen en bezoeken daarbij de leden, waar nog geen activiteit heeft plaatsgevonden. De start is bij camping Brockhausen in Stokkum met een ontbijt."

Historie
De MVT komt voort uit de oude VVV. Die ontplooide al voor de oorlog activiteiten in het Montferland. In de oorlog stopte echter alles wat met toerisme te maken had. Pas tijdens de wederopbouw, toen de mensen weer geld hadden om toerist te zijn, ging de vereniging weer van start. Destijds had de voormalige gemeente Bergh 86 overnachtingsmogelijkheden, waarvan 44 hotels.
Toen de VVV failliet ging en stopte, sloot de gemeente Montferland zich aan bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme. "Dat ging niet goed", weet Jenneskens. "Montferland sneeuwde onder en was landelijk nog nauwelijks bekend. Ook verdween een groot aantal hotels, met name in Zeddam. De Montferlandse toeristische ondernemers zijn vervolgens verder gegaan als MVT." De laatste jaren werkt de vereniging nauw samen met de VVV Montferland, het toeristisch informatiepunt van gemeente Montferland.

Meer berichten