SVGG-trainer Jan van de Wouw hoopt op ommekeer tegen Terborg

SVGG-trainer Jan van de Wouw op Sportpark De Biel in Megchelen. Foto: John van der Kamp
SVGG-trainer Jan van de Wouw op Sportpark De Biel in Megchelen. Foto: John van der Kamp

MEGCHELEN – Er breken belangrijke weken aan voor SVGG uit Megchelen. De club van trainer Jan van de Wouw staat stijf onderaan in de vierde klasse C en speelt de aankomende weken driemaal achtereen thuis. Terborg is zondag de eerste tegenstander die naar De Biel komt. Dan volgen Dinxperlo en Zeddam/Sint Joris. Ondanks de verloren wedstrijd afgelopen zondag tegen AD'69 ziet de trainer lichtpuntjes om het tij te keren, want dorpsclubs en Jan van de Wouw gaan goed samen.

Door John van der Kamp

"Bij de dorpsclubs heb je meer eenheid. Zeker ook bij SVGG. Natuurlijk had ik er veel meer van verwacht. Toen ik kwam was er sprake dat de selectie uitgebreid zou worden. Uiteindelijk is dat niet gelukt en zijn we begonnen met een vrij krappe groep. Gaandeweg is er ook een aantal spelers gestopt en werden we overvallen door een blessuregolf. Dit zorgde telkens voor gepuzzel, om toch een goed elftal neer te zetten. Door het schuiven komen mensen op posities te staan, waarbij je hoopt dat ze het naar behoren gaan doen. Ik moet ze een compliment geven voor hun inzet en beleving. De wil om te winnen was er wel, maar de kwaliteiten ontbraken", aldus de 61-jarige trainer uit Zevenaar, die in de jaren tachtig als trainer is begonnen bij OBW. "Ik heb gespeeld in de jeugd van Heracles Almelo. Vervolgens naar Zevenaar gegaan en daar heb ik dertien jaar in het eerste elftal gevoetbald van DCS, altijd in de tweede klasse. Daarna werd ik trainer bij de buurman, OBW. In die tijd was het heel vreemd, die overstap. Te meer omdat mijn vader voorzitter was van DCS en dat maakte die stap naar OBW toch wel uniek. Voor mijn voetbalbeleving is dit wel een heel goede move geweest. DCS waren de heertjes onder het voetbal, in die tijd. En OBW moest het toch hebben van de saamhorigheid en wilskracht en die combinatie houdt mij nu nog op de been."

Dat is, zo meent Van de Wouw, ook de reden dat hij heel veel bij dorpsclubs trainer is geweest. "De saamhorigheid en de beleving, zowel voor als na de training, het bij elkaar zijn, het randgebeuren. Dat is heel fijn om in te werken, ook hier in Megchelen. Wat mij op de been houdt is de positieve instelling, met name door een aantal spelers die net boven het gemiddelde zitten en de mensen eromheen, het bestuur, de vrijwilligers. Als ik zie hoe deze kleine vereniging zich staande houdt, door een goede organisatie met vrijwilligers. Dat is prachtig om van dichtbij mee te maken. Dat heb ik in al die jaren weleens anders meegemaakt."

Jan van de Wouw is na vier jaar Ruud Pastoors als nieuwe trainer aan het seizoen begonnen in Megchelen. Onder Pastoors promoveerde SVGG via de nacompetitie naar de vierde klasse en eindigde vorig seizoen op de veilige elfde plaats. "Iedereen ziet dat we onderin staan terwijl ze hoopten dat we ergens in de middenmoot, of zelfs daarboven gingen meedraaien. Maar men blijft positief, omdat men wel inziet dat de kwaliteiten minder zijn. Ik heb een gemêleerde groep, met oudere spelers, maar ook jeugdige spelers bij. Ik heb vanuit de jeugd Jesse Wissing, Wouter Domhof, Stijn en Wessel ter Voert vier jongens, die met ons mee trainen. Zij zijn 15, 16 jaar en maken echt stappen. Die doen het ook goed en gaan nagenoeg elke zondag mee. Ze trainen eerst bij de jeugd en vervolgens sluiten ze bij mij aan. Ik let daarbij wel op, dat de belasting niet te veel wordt", aldus Van de Wouw, die hoopt dat voor zijn team zondag thuis op sportpark De Biel tegen Terborg de ommekeer gaat komen. "Als het lukt één of twee wedstrijden winnen, dan kom je in een flow. Daar zijn we naar op zoek. Het is elke keer nét niet. Tegen Loil speel je gelijk, daar hadden we eigenlijk moeten winnen. We hebben ze overklast met hun eigen spel. Met de felheid en proberen op balbezit te spelen. En dan de wedstrijd erna is het weer helemaal niks. We hebben wel meer goede wedstrijden gespeeld, maar we maken op cruciale momenten fouten, dat breekt ons elke keer op. Dat is heel erg vervelend. Als ik alles tegen elkaar weg streep zijn we een x-aantal wedstrijden de mindere geweest. Maar ik heb ook zes, zeven wedstrijden gezien waarin we gelijkwaardig waren, waarbij toch we het schip in zijn gegaan door domme fouten. Als je dit blijft herhalen, gaat je een stukje vertrouwen ontberen en dat zie ik nu in de groep."

Het vertrouwen in elkaar en de wilskracht is er wel, vindt de SVGG-trainer. "Wanneer je het vertrouwen mist, gaat dat ten koste van de saamhorigheid, gaan mensen domme dingen lopen doen en voor zichzelf voetballen, in plaats van vanuit het collectief. Puur vanuit de wil om te compenseren. Maar negen van de tien keer werkt dat averechts. Je moet juist heel simpel gaan voetballen.

Het laatste dat Van de Wouw wil is een degradatie. "Het vertrouwen is er nog steeds. Ik heb een groep die wil. En nogmaals, een compliment voor het feit dat de groep een goede eenheid is die met elkaar wil werken. En daar put je moed uit. Het zal een keer de goede kant op moeten gaan", sluit de trainer af.

De aftrap is om 14.00 uur. Scheidsrechter is Jelle Polman uit Aalten.

Meer berichten