Peter en Elma Lamers met hun zesjarige dochtertje Elena. Foto: Daantje Vermeer Fotografie
Peter en Elma Lamers met hun zesjarige dochtertje Elena. Foto: Daantje Vermeer Fotografie

Crowdfundingsactie voor stamceltransplantatie in Rusland

Actie voor MS-patiënte Elma (37) noodzakelijk

GENDRINGEN – MS-patiënte Elma Lamers (37) belandde in korte tijd in een rolstoel. De hoop is nu gevestigd een stamceltransplantatie in een Russische kliniek waar al jarenlang zeer positieve resultaten behaald worden. Omdat dit buitenlandse avontuur niet wordt vergoed door de zorgverzekeraars is Elma een crowdfundingsactie gestart om de benodigde 75.000 euro bij elkaar te sprokkelen.

Door Reinier Kroesen

Tot 2,5 jaar geleden lachte het leven Elma toe. Eigen coachingpraktijk aan huis, gelukkig met echtgenoot Peter, dochter Elena en hondje Sjakie. Tot ze tintelingen in haar romp kreeg, met uitstralingen naar been en voet. Ze ging steeds moeilijker lopen, de diagnose multiple sclerose (MS) werd gesteld. Een chronische aandoening aan het zenuwstelsel. De beschermlaag om de zenuwen gaat langzaam stuk. Die komen zo bloot te liggen en geven minder goed signalen door van en naar de hersenen. Hierdoor kunnen onder andere uitvalverschijnselen optreden. Elma: "Ik heb vier maanden intern in revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem gezeten. Ook een traumatische periode voor ons nu zesjarige dochtertje Elena. De opname leverde helaas niet veel op. Ik ging hard achteruit en was na anderhalf jaar - helemaal na een niet goed gevallen punctie - vrijwel volledig rolstoel-gebonden. We woonden in Doetinchem, maar verhuisden naar mijn geboortedorp Gendringen terug zodat familie de mantelzorg op zich kon nemen. Niet lang geleden besloten we tot een stamceltransplantatie. Ik krijg daar geen cent van vergoed omdat ik daarvoor niet in Nederland terecht kan. De reden is dat men niet weet wat het op lange termijn met je lichaam doet. Alhoewel je er in verschillende landen wel voor terecht kunt hebben de ziekenhuizen in Mexico, Zweden en Rusland al ruim tien jaar ervaring op dit vlak. Zweden heeft in 2018 en 2019 geen plek. In Moskou is dat wel het geval en is men zeer bedreven in deze behandeling op een speciale afdeling voor buitenlanders. De kans is meer dan 85 procent dat mijn MS tot stilstand komt en er is zelfs fysiek herstel mogelijk. Iedereen die in vlogs, op YouTube en actualiteitenrubrieken verslag doet van die aanpak is ronduit lovend. Dat ik jong ben en relatief kort MS heb werkt ook in mijn voordeel."

Elma vliegt op 8 april naar Moskou, een dag later starten de onderzoeken. Ze krijgt medicatie waardoor stamcellen groeien. Na enkele dagen beginnen de artsen met het weghalen van die cellen, die in een diepvries bewaard worden. Daarna volgt een chemotherapie om het immuunsysteem uit te schakelen en worden haar eigen stamcellen (zonder ziektegeschiedenis) teruggeplaatst. Dan tien dagen quarantaine en aansterken, al met al een maand van huis. Peter brengt haar, gaat terug om voor Elena te zorgen en haalt Elma in mei weer op. Begin maart startte de inzameling. Vriendinnen, kennissen en familie zijn spontaan acties begonnen, Elena's Christoffelschool in Gendringen staakte vrijdag niet maar hield een actie. De opbrengst bedraagt ruim 3100 euro. De tussenstand was afgelopen weekend 40.000 euro.

Voor meer informatie en donaties: www.geefelmaweereentoekomst.nl.

Meer berichten