Een delegatie van het Leerorkest probeert instrumenten uit. Foto: Josée Gruwel
Een delegatie van het Leerorkest probeert instrumenten uit. Foto: Josée Gruwel

Schoolplezier door Leerorkest

Communiceren op alle vlakken met geleende instrumenten

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM - Ruim veertig muziekinstrumenten kwamen er woensdag 6 maart in een busje naar Mijn School van het Graafschap College. Ze zijn afkomstig van het landelijk Instrumentendepot Leerorkest in Amsterdam en worden in bruikleen gegeven aan het Leerorkest dat op woensdag 13 maart de instrumenten ontvangt en vanaf dan onder leiding van dirigenten Henrite Rusch en Johnny Rahaket wekelijks repeteert in Muziekschool Oost-Gelderland. De komst van de instrumenten was voor initiatiefneemster Nono Poels een belangrijk en emotioneel moment. "Hier begint de concretisering van een droom, de start van een laboratorium, geweldig dat het lukt."

Vertegenwoordigers van de partijen die het project 'Studie- en werksucces door Leerorkest' mogelijk maken, waren aanwezig toen de deuren van de bus opengingen en Nono Poels het eerste muziekinstrument aanpakte uit handen van Marco de Souza. Hij is geestelijk vader van het Leerorkest dat ruim tien jaar geleden van start ging in de Bijlmer in Amsterdam. De Souza stond stil bij het gezamenlijk spelen van studenten en docenten van vmbo, mbo en hbo, met als insteek plezier in het samen musiceren en ervaringen delen over de opleidingen, en met als uiteindelijk doel meer plezier in school en minder schooluitval. De Souza beloofde snel terug te komen om de orkestleden te leren hoe ze de instrumenten moeten onderhouden en hoe ze kleine reparaties zelf kunnen uitvoeren.
Peter Baks, acht jaar gemeenteraadslid van Oost Gelre, opleidingsadviseur bij het leerloket van het Graafschap College en 49 jaar lid van een harmonievereniging, hield een pleidooi voor samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt. "Samenwerking leidt tot mooie, nieuwe dingen. Met het project van het Leerorkest kunnen we studenten motiveren en de Achterhoek profileren."
Een voor een werden de muziekinstrumenten, die bij een symfonieorkest horen, uit de bus gehaald om gecontroleerd te worden. De keuze van de instrumenten werd gemaakt door de toekomstige orkestleden. Voor hen werd een tijdje geleden een instrumentencarrousel georganiseerd, waarbij ze hun voorkeur konden aangeven.
Studente Denise van de Camp hield woensdag 6 maart voor het eerst 'haar' muziekinstrument vast: een altviool. "Ik had viool, harp en altviool geselecteerd. Het werd uiteindelijk de altviool vanwege het warme geluid. Als ik dat hoor krijg ik kippenvel." Dolgelukkig is de dertigjarige studente. "Klassieke muziek geeft me een blij gevoel. Het werkt heel inspirerend en geeft me energie. Dat je op mijn leeftijd de kans krijgt om in het Leerorkest te spelen dat is once in a lifetime."
Dirigente Henrite Rusch: "Muziek is altijd een verrijking. Het is bewezen dat de leerresultaten erdoor omhoog gaan." De werkwijze bij het Leerorkest is bijzonder. Rusch: "Normaal neem je muziekles en ga je na een poosje bij een orkest. Maar onze studenten, doorgaans zonder ervaring met hun gekozen instrument, beginnen in een orkest. Dat wil zeggen dat het de eerste drie weken afschuwelijk klinkt, want alle noten en tonen moeten nog geleerd worden. Maar daarna begin je liedjes te horen. Je gelooft het niet, maar na acht weken spelen we twee- of driestemmig."
Dirigent Johnny Rahaket, die jarenlang als violist in een orkest op tournee ging met het Internationaal Danstheater, werd in zijn leven geraakt door muziek uit de hele wereld. "Ik wil graag mensen ontroeren met de muziek van de buurman waar ze niet naast willen wonen. Op deze manier wil ik mensen prepareren op een toekomst die ze nog niet kennen. Met open mind een weg zoeken dat is de uitdaging, communiceren op alle vlakken."
Projectleider Jilt Jansma, eerste trombonist bij Het Gelders Orkest (HGO): "Het project loopt vijf jaar. Volgend jaar komt er weer een groep bij. Elke woensdag komen we in de Doetinchemse muziekschool bij elkaar, van 15 tot 16 uur met de docenten en van 16 tot 17 uur met het hele orkest. Het doel is communicatie. Daarnaast bieden we meer, zoals een excursie naar HGO en reductie bij kaartjes voor concerten van HGO."

Meer berichten