Foto: michaela falkensteiner

Unieke luitmuziek in 's-Heerenberg

's-HEERENBERG - De jonge luitist David Bergmüller komt met Frans luitrepertoire naar 's-Heerenberg. De muziek die de Oostenrijker speelt komt uit een unieke verzameling.

Bergmüller geeft in april een reeks concerten met muziek uit de verzameling van Jean Etienne Vaudry, heer van Saizenay en Poupet. Deze achttiende-eeuwse edelman was een groot luitliefhebber en zijn collectie bevat een grote hoeveelheid intieme maar ook zeer virtuoze stukken. Op 6 april is hij te horen in Huis Bergh. Het concert begint om 20 uur.
Het Franse kamermuziekrepertoire van de zeventiende en vroege achttiende eeuw bevat een indrukwekkende hoeveelheid composities voor luit en theorbe, van componisten als Mouton en De Visée. Een van de rijkste verzamelingen werd aangelegd door Vaudry, die naast edelman ook parlementariër én amateurmusicus was. "Vaudry had kennelijk een zeer brede smaak en zijn verzameling van muziek voor de Franse luit en de theorbe is de grootste die we kennen", vertelt Bergmüller. "Het is zeer idiomatische muziek: deze stijl en dit type muziek past gewoon heel goed op het instrument."
Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

Meer berichten