Pronkzitting XL met alle prinsen en gevolgen uit de hele regio. Foto: Marco Scheurink
Pronkzitting XL met alle prinsen en gevolgen uit de hele regio. Foto: Marco Scheurink (Foto: Marco Scheurink)

Pronkzitting XL maakt duidelijk: carnaval 2019 in Waskuupstad, 'Dat wödt wat!'


's-HEERENBERG - Afgelopen zaterdag beleefden zo'n 1400 bijzondere uitgedoste carnavalisten uit de hele regio een grandioze avond bij carnavalsvereniging d'Olde Waskupen tijdens pronkzitting XL. Prins Bert III en de bezoekers kregen een programma vol livemuziek en dansacts voorgeschoteld onder begeleiding van president Danny Krijgsman, het Grenslandorkest, Awesome, DJ Elmo en T3 live.

Al ruim een maand van tevoren behaalden d'Olde Waskupen een nieuw record. Nog nooit was Pronkzitting XL zo vroeg uitverkocht. Artiesten uit de hele regio en zelfs van buiten de landsgrenzen gaven op deze avond acte de présence.

Veel bekende gezichten, zoals bijvoorbeeld Peter Schrauwen. Peter zong samen met Awesome het Mottolied en bracht ook 'Alles kump goed' en 'Malle Babbe'. Sniederke is als carnavalist uit Zeddam al jaren een vaste gastartiest en bracht ditmaal met het Grensland Orkest het nummer 'Blaozen' en zijn nieuwe carnavalsnummer 'De dikke trom'.

Een stukje historie kwam ook dit jaar weer van buiten onze eigen landsgrenzen. Geboren in 's-Heerenberg, maar al jaren woonachtig in Genève. Kees Engelbart zong alle nummers van zijn vader Bennad Engelbarts met de originele begeleidingsband mee. Daarbij mochten nummers als 'De Plantage', 'Mien Bed' en natuurlijk 'Mientje' niet ontbreken. Pronkzitting XL kan ook niet zonder de kerels van de Raad van 11. Zij zongen op de klanken van 'Skandall im Sperrbezirk' hun eigen nummer 'Mien Mèèdje'. Pien Esman en Loud hebben de toekomst. De jonge band bracht het nummer 'Dat hölt nooit op' en de cover 'Like the way I do'.

Ook werd er een heuse poging gedaan om in het 'Guinness Book of Records' te komen en wel door het Valentino Trio. Hiervoor moesten zoveel mogelijk mensen meedansen op het nummer 'Aloosie'. Aangezien menig carnavalist in de zaal niet vies was van dit bekende dansje, werd het oude record uit de boeken gedanst.

De dansen werden gebracht door Funkenmariechen Rachelle Krijgsman en de Dansgarde. Zij deden een traditionele gardedans en de vrije dans. De Jeugdcommissie liet zien dat niet alleen het Geck uit Emmerich een fantastische showdans kan doen. Zij kregen een dik verdiende Zugabe.

Een carnavalsvereniging kan niet zonder nieuwkomers. En één van die nieuwkomers is Demi Creason van Kastel. Helemaal uitgedost als een echte Amy Winehouse zong ze Valerie. Een grote verrassing was het optreden van de voorzitter van de carnavalsvereniging Roel Dijkman. Hij stond voor het eerst als zanger op het podium en zong een medley van Heino. Van Heino is het kleine stap naar Berthold Schenning. Deze in Duitsland geboren 's-Heerenbergenaar zweepte het publiek op met zijn eigen nummer 'Sjik make' en Udo Jurgens' 'Griechische Wein'.

Dat je als nieuwkomer meteen succes kan hebben bewees ook Wilco van Koot. Hij liet het aanwezige publiek inhaken en meezingen met het nummer 'Bloody Mary'. Dit viel het publiek zo goed in de smaak dat zij Wilco om een 'Zugabe' vroegen.

Bregje Jansen gaf samen met een andere debutant, Hannah Schlaghecke, soul aan de avond. Samen met het Grensland Orkest brachten deze dames de nummers 'Proud Mary', 'I will survive' en 'I've got the music in me'. Remi Derksen keerde voor het eerst sinds de eerste editie van Pronkzitting XL weer terug op het podium. Hij liet zien dat Stokkum de muziek en het carnaval hoog in het vaandel heeft.

De laatste set werd verzorgd door de rockers van Recover met Willie Bolk als frontman. Zij begonnen hun set met de rockende nummers 'Saturday Night', 'All right now' en 'Tush'. Daarna kon er ge(line)danst worden op het nummer 'Achy breaky heart' van Billy Ray Cyrus. De mannen sloten hun set af met het Rolling Stones nummer 'It's all over now'.

Huisband Awesome mocht de avond op mooie wijze afsluiten. Met 'Bella Ciao', bekend van de Netflix-serie La Casa de Papel, 'Het duurt te lang', 'Annie uut de bochte' en een Snollebollekes-medley bouwden zij op tot de grote climax van deze avond. Samen met Prins Bert III en zijn gevolg werd het live programma door Awesome afgesloten met de nummer 'We will rock you' en 'We are the champions'.

Pronkzitting XS
Ook de jeugd en Jeugdprins Matthijs I beleefden een fantastische aftrap van het carnaval. Tientallen jonge Waskuupkes en Waskuupinnekes zongen en dansten de hele middag. Dit verdeeld over maar liefst zestien programmapunten. De zaal puilde uit, want sommige vaders en moeders konden bijna geen plaatsje meer bemachtigen.

Carnavalist van het jaar
Ieder jaar wordt tijdens deze feestavond ook de carnavalist van het jaar bekendgemaakt. Deze eer is dit jaar voor Marjolein Nijland. Uit handen van Prins Bert III kreeg Marjolein de versierselen omgehangen met bijbehorende oorkonde. Marjolein zorgt sinds de jaren '80 al voor de kleding van de jeugd. Samen met Annie Hendricksen verzorgde zij de kleding voor de dansgarde en sinds 2001 maakten zij zelf de prinsenpakken voor de prinsen van Waskuupstad. Jeugdcarnavalist van het jaar werd Maddy Schmitz.

Kijk voor foto's en verslagen op www.waskupen.nl.


 De uitverkochte sporthal in 's-Heerenberg. Foto: Marco Scheurink

Meer berichten