Het team van het Practicon met bloemist Bart Bresser (boven) op de tuinbeurs. Foto: Leonie Jansen
Het team van het Practicon met bloemist Bart Bresser (boven) op de tuinbeurs. Foto: Leonie Jansen (Foto: Leonie Jansen)

Leren in de praktijk op tuinbeurs

DOETINCHEM - Leerlingen van het Practicon, de school voor praktijkonderwijs in Doetinchem, drukken een mooi stempel op de aanstaande tuinbeurs in Doetinchem. Komend weekend is op de beurs een prachtige bloemenwand te bewonderen die door de leerlingen met ondersteuning van bloemist Bart Bresser uit Gendringen is ontworpen en uitgevoerd. Daarnaast heeft een groep leerlingen de hele week meegewerkt aan de opbouw van de beurs.

Door Walter Hobelman

"Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zichzelf ontdekken en ontplooien", vertelt docente Nicole Willemsen-Stevering. "Waar kan je dat beter doen dan in de praktijk?", voegt ze daar aan toe. De docent van de leerroute 'werken met bloemen' gaat regelmatig met leerlingen naar de bloemenwinkel van Bart Bresser in Gendringen. "De leerlingen krijgen dan een mooi kijkje achter de schermen van het bloemenvak. We werken samen aan een werkstuk, de leerlingen horen van Bart meer over de verschillende kanten van het ondernemerschap en vooral over zijn eigen motivatie waarom hij ooit voor dit vak gekozen heeft", aldus de docente.
"Jongeren van 14 of 15 jaar zijn vaak nog op zoek naar het antwoord op de vraag wat ze willen worden. Ik vertel ze altijd dat ze, ongeacht de keus die ze maken, er vol voor moeten gaan. Het is belangrijk om deze jongeren te laten ervaren wat de voors en tegens zijn van een bepaald beroep of studierichting. De combinatie van onderwijs en praktijk moet nog veel meer worden gemaakt. Wij geloven in werkend leren en daar is de samenwerking rond de tuinbeurs een goed voorbeeld van", aldus de bloemist.
De leerlingen die meewerken zijn door de school geselecteerd. "We hebben een mooie groep gevormd die een week lang meehelpt bij de opbouw van de beurs. Daardoor komen ze in aanraking met werkzaamheden die in eerste instantie misschien niet direct met bloemen te maken hebben. Dat kan spannend voor ze zijn, maar ze redden zich er prima mee", aldus Willemsen, terwijl ze rondkijkt in de grote kas en haar leerlingen op verschillende plaatsen aan het werk ziet. "Stuk voor stuk zijn ze trots dat ze hier aan mee mogen werken en het eindresultaat komend weekend mogen laten zien aan ouders en grootouders."
Tijdens de beurs kunnen bezoekers een selfie maken voor de speciale 'selfie bloemenwand' die door de leerlingen zelf is bedacht en uitgevoerd. "De wand, die zeven bij drie meter groot wordt gaat de meest fantastische en unieke bloemenwand worden die ooit hier in Doetinchem of omgeving is gepresenteerd", vertelt Willemsen. "De mooiste voorjaarsbloemen brengen de bezoekers in de juiste voorjaarssfeer en de geurrozen geven het geheel een bijzonder karakter. De prachtige muziek van Ludovico Einaudi maakt de sfeer compleet." Er is een selfie-wedstrijd bedacht door de leerlingen waarmee leuke prijzen te winnen zijn.
"Wij worden blij van het enthousiasme van de leerlingen. En wees eerlijk, wat is nu mooier dan lekker een hele week de handen uit de mouwen steken en meewerken aan iets moois waarmee je andere mensen blij kan maken?", aldus Bresser. "Dit is een hele goede vorm van stage lopen en het geeft de leerlingen een ervaring mee voor het leven."
De tuinbeurs is te bezoeken op 15,16 en 17 februari. Meer informatie op www.achterhoekbeurzen.nl.


 Foto: Leonie Jansen

Meer berichten