Christie Hendrixen tekent de overeenkomst, terwijl Rick Hendrixen, Nard Everdij en wethouder Ingrid Lambregts (vlnr)  toekijken. Foto: Bert Vinkenborg
Christie Hendrixen tekent de overeenkomst, terwijl Rick Hendrixen, Nard Everdij en wethouder Ingrid Lambregts (vlnr) toekijken. Foto: Bert Vinkenborg

Overeenkomst Joop Sarsplein getekend

DOETINCHEM - Wethouder Ingrid Lambregts en Rick en Christie Hendrixen ondertekenen donderdag 7 februari de overeenkomst waarmee de realisatie van het Joop Sarsplein aan de Grutstraat tegenover Grandcafé en Stadsbrouwerij Hendrixen een stap dichterbij komt.

Door Bert Vinkenborg

De overeenkomst tussen de gemeente en de familie Hendrixen werd dinsdag 5 februari al door het college goedgekeurd en wordt op de dag van de ondertekening meteen doorgestuurd naar de provincie voor goedkeuring van de subsidieaanvraag. De financiering van het hele project wordt gedragen door Hendrixen, de gemeente en de provincie. De totale kosten bedragen 639.000 euro.
Wethouder Lambregts legt uit wat eraan voorafging. "Dit plan past uitstekend in het aanvalsplan binnenstad. Er zijn sessies met aanwonenden en andere betrokkenen geweest en men was bijna unaniem positief. De volgende stap was een plan uit te werken en een overeenkomst met Hendrixen op te stellen. Dit plein is een goed voorbeeld van hoe we samen een gastvrije binnenstad kunnen maken. Dit plein past ook in de plannen die we hebben voor vergroening van het centrum. Belangrijk is dat ondernemers hier hun boterham kunnen verdienen."
Een oase in de binnenstad
Rick Hendrixen: "Het plein is wel ons eigendom, maar we vullen het in met andere ondernemers. Ook zal er ruimte zijn voor evenementen. Het Gelderlander pand was bouwkundig op en aan het vervallen. Wij vonden het tijd om iets nieuws te beginnen. Misschien is dit wel een voorbeeld voor andere plekken in de binnenstad." Rick Hendrixen is van plan de invulling van het plan geleidelijk op te pakken en zich niet nu al vast te leggen op te veel details. Het beeld dat hij voor ogen heeft is echter duidelijk: "Dit moet een soort oase worden in de binnenstad."
Projectleider van de gemeente Nard Everdij geeft een toelichting op de plannen. De omliggende panden die nu open en bloot komen te liggen krijgen door dit plein nieuwe mogelijkheden. Everdij: "Door het initiatief van Hendrixen zie je dat alles wat er omheen zit ook gaat meedoen." Er komen informatiepanelen waarop de geschiedenis van de locatie te zien is. Het plein biedt ruimte voor terrassen en enkele malen per jaar voor evenementen. Grote groenvakken met bomen en vaste planten, een pergola en bijzondere glas-in-lood elementen gaan het plein karakter geven. Het oude Gelderlanderpand was 723 vierkante meter groot, de totale oppervlakte van het plein bedraagt met aanloopstraatjes ruim 2000 vierkante meter. Door de sloop van het Gelderlander pand dreigt er een gat te ontstaan in de gevellijn van de Grutstraat. Stedenbouwkundig is dat ongewenst en men heeft de eis gesteld dat deze ruimte niet als leegte ervaren mag worden. Door het creëren van een pergolaconstructie wordt het plein zichtbaar en herkenbaar.
Doelstelling is dat het plein rond de zomer klaar moet zijn.
De naam Joop Sarsplein kwam spontaan op toen de naamgever nog leefde als eerbetoon voor zijn werk. Joop Sars overleed in 2017 en was een bekend inspirator en organisator van een scala van activiteiten in vooral de binnenstad van Doetinchem waaronder het Stadsfeest en de Parkparade.

Meer berichten