De SSP-Hal waar onder meer Huntenkunst wordt gehouden. Foto: PR
De SSP-Hal waar onder meer Huntenkunst wordt gehouden. Foto: PR

Huntenkunst met Finland als themaland

ULFT - De 27ste editie van de manifestatie Huntenkunst wordt gehouden op 24, 25 en 26 mei in de SSP-Hal in Ulft. Huntenkunst is een kunstmanifestatie, bedoeld voor professioneel werkende kunstenaars en galeriehouders. Het accent ligt daarbij op de kunstenaars en hun werk. Tijdens het weekeinde in mei presenteren 230 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werk.

In 1993 werd Huntenkunst voor het eerst gehouden in het buurtschap Veldhunten in de toenmalige gemeente Gendringen. Dankbaar werd gebruik gemaakt van de Ulftse Galerie bij de Boeken. Er is nog steeds een uitstekende samenwerking tussen beide organisaties. Het karakter van pioniers in de cultuur werd nog eens onderstreept door het feit dat de eerste beurs plaatsvond in een tent, waar ruim tachtig kunstenaars uit diverse landen hun werk tentoonstelden.

Huntenkunst wil een platform bieden aan kunstenaars uit de hele wereld. Het evenement biedt zodoende volop gelegenheid tot het leggen van contacten. Daarnaast wil de organisatie de belangstelling van het publiek wekken voor hedendaagse beeldende kunst. Gestreefd wordt naar het aanbieden van diversiteit zowel in stijl als techniek. De aanwezigheid van de kunstenaar geeft de bezoeker gelegenheid met de maker van gedachten te wisselen. Het internationale karakter van de beurs uit zich in het feit dat vijfentwintig landen zijn vertegenwoordigd. Behalve uit Nederland zijn kunstenaars onder andere afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Zweden, België , Frankrijk, Zuid-Korea, Argentinië en de Verenigde Staten. Interessant zijn de verschillende invloeden, die te ontdekken zijn in verband met de afkomst van de kunstenaars. Jaarlijks wordt een land uitgeroepen tot themaland.
Dit jaar exposeren acht kunstenaars uit Finland hun werk. Centraal in de expositiehal komt het Finse paviljoen. Tegelijkertijd exposeren zij ook in de Galerie bij de Boeken in de DRU Cultuurfabriek. De expositie staat gepland van 20 mei tot 30 juni onder de titel 'De Finnen komen!'. Tijdens de opening (24 mei om 16.00 uur) zullen de ambassadeur van Finland Päivi Marjaana Kaukoranta en de burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek Otwin van Dijk spreken.

Huntenkunst op cd
In 1999 is Huntenkunst begonnen met het uitgeven van een cd, waarop naast een cv, een selectie van het werk van de kunstenaar is terug te vinden. De uitgave is te beschouwen als een eigentijdse catalogus. Daarnaast wordt in het kort de geschiedenis van Huntenkunst en de werkwijze in woord en beeld belicht.
De SSP-hal is een voormalige productiehal (5500 m2), waar ooit de befaamde DRU-pan gefabriceerd werd. Eind mei wordt hier een 'kunstdorp' gebouwd. De inrichting zorgt er voor dat de toeschouwer steeds weer een nieuwe expositieruimte binnenloopt. De 'kunststraten' leveren een samenleving op, die kleur en vorm vooropstelt.

Huntenkunst is op vrijdag 24 mei 17 tot 21 uur, zaterdag 25 mei van 10 tot 20 uur en zondag 26 mei van 10 tot 18 uur. Er is gelegenheid tot vrij parkeren op diverse terreinen in de omgeving van de hal.

Meer berichten