De prijsuitreiking bij de mannen, met Carlo Jansen. Foto: Marlous Velthausz
De prijsuitreiking bij de mannen, met Carlo Jansen. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

Kissa tekent voor spectaculair slot Montferland Run

Regenachtige run levert Oegandese winnaar

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - Het werd een editie van de Montferland Run die veel betrokkenen nog lang zal heugen. Winnaar Stephen Kissa, die ondanks een door een val opgelopen achterstand tijdig in de kopgroep terugkeerde om vervolgens toch met succes te kunnen mee sprinten om de eerste plek. Zijn winnende tijd was gelijk aan die van nummer 2 Solomon Berihu uit Ethiopië. Naast de bloedstollende laatste meters van de Run was er in de vorm van een dubbele koninklijke onderscheiding, voor de organisatoren Carlo en Sylvia Jansen, nog een hoogtepunt.

De 23ste editie van de Pfixx Solar Montferland Run zorgde afgelopen zondag dat er duizenden mensen naar het heuvelachtige Montferland waren afgereisd. Mede door de regenachtige weersomstandigheden bleef het oude parcoursrecord van 0.42.25 uur overeind.
Voor deze Montferland Run stonden weer nationale- en internationale atleten aan de start. Het is een populaire hardloopwedstrijd geworden waaraan topatleten, ervaren lopers en recreatieve lopers meedoen. Weken van tevoren kon men zich al inschrijven om deel te nemen aan de 7,5 of 15 kilometer-run en voor de jeugdloop van 1 km. In totaal trokken bijna 4.000 deelnemers in 's-Heerenberg de loopschoenen aan.

Op de laatste paar kilometer van de 15 km-run werd het spannend toen Solomon Berihu uit Ethiopië de kopgroep uit elkaar dreef en door de val van de Oegandees Kissa kreeg hij een ruime voorsprong. Maar vlak voor de finish kwam Kissa weer terug en wist hij de Ethiopiër alsnog te verslaan. Uitslag heren: 1.Stephen Kissa 0.43:21 (Oeganda); 2. Solomon Berihu (Ethiopië); 3. Bashir Abdi (België). Beste Nederlander was Mohamed Ali.
Bij de dames werd won Joan Melly uit Kenia. Als tweede eindeigde Bekelech Gudeta uit Ethiopië en Mercyline Chelangat uit Oeganda werd derde. De beste Nederlandse dame was Jacelyn Gruppen.

Onderscheiding
Bij de persconferentie op het kasteel Huis Bergh werden Carlo en Sylvia Jansen door de Montferlandse burgemeester Peter de Baat verrast met een Koninklijke onderscheiding. "Zijne majesteit de koning heeft het behaagd jullie te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau. Door jullie enorme inzet in al die 23 jaar is de Montferland Run een groot succes geworden", aldus de burgervader.
Carlo en Sylvia zijn vanaf de oprichting in 1996 heel actief voor deze run. "We zijn in 1996 gestart met 325 lopers en nu hebben we er bijna 4000. Zonder de hulp van de 250 vrijwilligers hadden we dit nooit zo ver kunnen brengen", vertelt Carlo Jansen vol trots.

Meer berichten