Kerststallen in alle soorten en maten op 's-Heerenbergse route. Foto: PR
Kerststallen in alle soorten en maten op 's-Heerenbergse route. Foto: PR (Foto: )

Kerstexpositie Stadsmuseum Bergh

's-HEERENBERG - Ook dit jaar is in Stadsmuseum Bergh weer een kerstexpositie. De opening vindt plaats op 8 december om 15.00 uur. De expositie loopt tot en met zondag 6 januari.

Naast de verzameling met de kerststallen, die Pastoor De Vreeze heeft geschonken aan het museum, kunnen we ook kerststallen laten zien van Lenie Visser uit Braamt. Hierdoor zijn er kerststallen in diverse maten, materialen, en uit diverse landen.
Dit jaar hebben we nog meer te bieden. Van de heer Albert van der Ark uit Groessen hebben wij een grote hoeveelheid kerstkaarten in bruikleen gekregen voor onze expositie. Het gaat dan om kerstkaarten vanaf 1920 tot heden en uit diverse landen. Zelfs zijn er kaarten bij met tekst in diverse dialecten, waaronder ons eigen dialect. Het museum is hiermee geheel in kerststemming en ook een mooi versierde boom ontbreekt niet.

Kerststallenroute
Bijzonder dit jaar is dat we in samenwerking met Kasteel Huis Bergh een kerststallenroute hebben ontwikkeld. In het kasteel is de expositie Hemel op aarde te bezichtigen met een selectie van kerstgroepen uit de verzameling van Jacob Graansma. De route loopt vanaf Kasteel Huis Bergh, via de Muntwal en de Pancratiuskerk naar het museum en door de Hofstraat weer naar het kasteel. Behalve in het kasteel en het museum is vanaf zaterdag 15 december ook een prachtige kerststal in de Pancratiuskerk te bezichtigen. Op elke locatie is gratis een kaartje verkrijgbaar met de route.
Bezichtiging met korte stadswandeling begeleid door gidsen in historische kleding. In de week van 27 tot en met 30 december worden de bezoekers langs de route dagelijks om 13.30 uur en om 14.30 uur begeleid door gidsen van het museum in historische kleding, die ook meer kunnen vertellen over de oude stad 's-Heerenberg. Deze wandelingen beginnen bij het Stadsmuseum en eindigen bij het kasteel, zodat er voldoende tijd is om op beide plaatsen de exposities te bezoeken.
De openingstijden van het museum zijn zoveel mogelijk gelijk aan die van het kasteel. Van 8 december tot en met 23 december alleen de weekenden van 12.30 tot 16.30 uur (24, 25 en 26 december is het museum gesloten). Het kasteel is wel op tweede kerstdag geopend.
Gedurende de kerstvakantie, in de week van 27 december tot en met 30 december en ook van 3 tot en met 6 januari is het museum elke dag geopend van 12.30 tot 16.30 uur.
De kosten van een bezoek aan het museum bedragen 3 euro (geen museumjaarkaart). De kosten van een bezoek aan het kasteel bedragen 13,50 euro (gratis met museumjaarkaart). Bij de opening van de expositie in het kasteel op 8 december bedraagt die dag de entreeprijs van het kasteel 7,50 euro. Een bezoek aan de kerstgroep in de Pancratiuskerk is gratis. Dat geldt ook voor de begeleide stadstoer, dagelijks op 27 tot en met 30 december.

Meer berichten