Van idee naar cd

Met het klimmen der jaren vallen er steeds meer mensen weg. De dood van de één doet je meer dan die van de ander, maar je schrikt altijd. Hij ook al. Onlangs kreeg ik te horen dat Joop Brouwer, die een muziekstudio had op de zolder van zijn woning in Velp, op 68-jarige leeftijd is overleden.
Ondanks de beperkte ruimte hebben veel muzikanten uit de regio Arnhem en de Achterhoek opnamen gemaakt in Joop's Attic. De technische en muzikale kennis van Joop, de lage uurtarieven en last but not least diens geduld en warme persoonlijkheid maakten zijn studio een geliefde plek.
Zelf kwam ik al sinds de jaren tachtig in zijn zolderkamer en heb daar met verschillende rockbands diverse albums opgenomen. Dat was altijd een even boeiend als uitputtend proces. Welke nummers zet je op de cd, neem je op losse sporen instrument voor instrument op of kies je voor een zo live mogelijk geluid waarbij de hele band tegelijkertijd de basistrack neerzet, hoe lang duren de solo's, maak je gebruik van koortjes of andere instrumenten, die je live niet waar kunt maken? Kortom een hele puzzel.
Als je alle nummers hebt opgenomen - voor een album heb je er wel een tiental nodig - ben je ongeveer halverwege het project. Want hierna moet het geluid worden gemixt. Ook dat luistert nauw. Hoe hard/zacht zet je de drums, bas, gitaar, zang, de klankkleur van elk spoor wordt aangepast opdat een juiste balans ontstaat. Als dat klaar is volgt het masteren, een proces waarbij de mix als geheel wordt geoptimaliseerd.
Hallo, bent u er nog? Wel bij de les blijven! Qua geluid zijn de opnames klaar. Dan is er ook nog zoiets als het hoesje. Wie gaat dat ontwerpen, welke teksten en foto's komen erop, waar laat je dat drukken, hoe zit met de distributie, u snapt het, het maken van een album is een gigaklus.
Spelen/opnemen in een studio is dus een fascinerende bezigheid, het dwingt je secuur en creatief te zijn en goed na te denken over je eigen muziek. Maar het heeft, wat mij betreft, ook een groot nadeel. De nummers komen zo vaak voorbij dat je ze op een bepaald moment niet meer kunt horen. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar live-optredens: minder gecompliceerd, recht uit het hart, spontaan en met direct respons.
Neemt niet weg dat ik de afgelopen 30 jaar heel wat dagen en uren met veel plezier heb vertoefd in de studio in Velp. Ben nogal een zenuwpees maar Joop wist me altijd gerust te stellen. Hij sloeg de goede toon en was geduldig. ('Komt goed Henk, dan doen we de opname nog een keer over'). Het kwam mijn spel en dat van de mede-bandgenoten ten goede.
Niet verkeerd, zei hij altijd als een opname klaar en gelukt was. Niet verkeerd? Nee Joop, het is hartstikke verkeerd dat je er nu niet meer bent.

Meer berichten