Avondwakekoor Sereen. Foto: Paul Roelofs
Avondwakekoor Sereen. Foto: Paul Roelofs (Foto: Paul Roelofs)

Avondwakekoor Sereen geeft na vijftien jaar eerste concert

ETTEN – Avondwakekoor Sereen zingt al ruim vijftien jaar tijdens avondwakes, uitvaarten en herdenkingsdiensten, maar nog nooit gaf het een concert. Daar komt verandering in. Zondag 18 november wordt vanaf 15.00 uur bijna het complete repertoire ten gehore gebracht in de Hervormde Kerk in Etten. Charl Venus - al die jaren al dirigent en arrangeur – begeleidt de zangers op piano.

Door Reinier Kroesen

Sereen is in de basis een avondwakekoor. In het najaar van 2003 werd onder leiding van Charl Venus een breed basisrepertoire ingestudeerd, op 6 januari 2004 werd de eerste wake verzorgd. In die beginperiode werd veelvuldig voor herdenkingsdiensten op de avond voorafgaand aan de dag van crematie of begrafenis een beroep op Sereen gedaan. Nog altijd worden regelmatig avondwakes verzorgd, al is de frequentie met de verregaande ontkerkelijking wat lager geworden. De uitvaartrituelen zijn daarbij gewijzigd. Zo komt het tegenwoordig voor dat nabestaanden kiezen voor een uitgebreide avondviering met medewerking van Sereen. Dan wordt indien mogelijk in de kerk na afloop gelijk afscheid genomen van de overledene en de familie gecondoleerd. Vaak volgt de dag erop een uitvaart in kleine kring. Af en toe komt de vraag om overdag een begrafenis te zingen. Na een snelle rondgang in de WhatsApp-groep blijkt dan vanzelf of er voldoende leden te mobiliseren zijn om aan dat verzoek gehoor te geven en het afscheid in de kerk of het crematorium vocaal te ondersteunen.
De standplaats van het koor is Ulft, al komen de leden uit de wijde omgeving tot aan Doetinchem toe. Aanvankelijk werd hoofdzakelijk in de beide Ulftse parochies gezongen, inmiddels heeft Sereen in de meeste kerken in de regio wel een keer op het altaar gestaan. Het avondwakekoor telt veel ervaren zangers die hun sporen hebben verdiend, of nog altijd verdienen bij andere koren. Daarom wordt ook maar af en toe gerepeteerd, hoofdzakelijk om iets nieuws in te studeren of één en ander bij te schaven. De 28 leden zijn verdeeld over sopranen, alten, tenoren en bassen. Veel liedjes zijn daarom door Venus zo gearrangeerd dat ze vierstemmig gezongen kunnen worden. Een breed scala van stemmige nummers: kerkelijke liederen zoals diverse Ave Maria's, het Ave Verum en Blijf Mij Nabij. Maar, ook gepaste songs van bijvoorbeeld Ruth Jacott, Marco Borsato, Enya, Rob de Nijs, Leonard Cohen, Matt Simons en Queen. Jaarlijks is Sereen aanwezig tijdens gedenkvieringen van hospice Sravana, die van Wooncentrum Croonemate, ook in Doetinchem en de Allerzielenviering in Varsselder. Ook uitvaartondernemers doen op gezette tijden een beroep om bijdrage te leveren aan een open dag of bijzondere gelegenheid. Al met al pogen de Sereen-zangers, waar ze ook maar aanwezig zijn bij te dragen aan troost, gemoedsrust, kalmte en waardigheid, precies waar de welgekozen koornaam Sereen voor staat. De deuren van de Ettense Hervormde Kerk zijn zondag al vanaf 14.30 uur geopend. Entree bedraagt 7 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee in de pauze.

Meer berichten