Martijn van Goeverden, trainer/coach van Achterhoek Orion. Foto: John van der Kamp
Martijn van Goeverden, trainer/coach van Achterhoek Orion. Foto: John van der Kamp

Van Goeverden: 'We gaan heel veel potjes spelen'

Achterhoek Orion na uitglijder Lycurgus aan kop ranglijst

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Na vijf speelrondes staan de volleybalmannen van Achterhoek Orion met evenzoveel gewonnen wedstrijden aan kop van de ranglijst. Maar de weg naar de uiteindelijke 'Best of Five' voor de nummers één en twee van de Eredivisie is nog lang. Met twee Europa Cup-wedstrijden in het vooruitzicht en de bekerwedstrijd tegen Zaanstad meegeteld, staan voor het team van trainer/coach Martijn van Goeverden tot het einde van dit jaar nog tien wedstrijden op het programma. Van Goeverden kijkt niet te ver vooruit en weet dat de verschillen dit seizoen klein zullen zijn en dat zijn team niet ongeslagen zal blijven.

"We weten donders goed, dat die ranglijst nu op dit moment allemaal niet zoveel zegt. Wij zitten nog volop in processen, spelers kansen geven, speelminuten laten maken. Dat doen Lycurgus en Dynamo net zo. Het is een aanloop, iedereen is zoekende naar wat het beste team is. We staan nu ook niet te juichen van 'we staan bovenaan'. Dit is allemaal fantastisch, we weten waar we staan, maar we moeten nog heel veel leren en zeker niet te vroeg de conclusies trekken dat we er al zijn", is daags naar de gewonnen wedstrijd tegen Zaanstad, de reactie van de 34-jarige Martijn van Goeverden, die na zijn studie ging volleyballen in zijn woonplaats Sassenheim en later uitkwam voor Castellum uit Alphen aan den Rijn.
Na de zomer heeft het team van Orion een flinke gedaantewisseling ondergaan. Na het vertrek van diverse spelers, zijn alleen Pim Kamps, Rob Jorna, Joris Marcelis en Twan Wiltenburg nog over van het team dat afgelopen seizoen de landstitel op een haar na miste. "We zijn een nieuw team aan het bouwen. Je houdt er vier over, waarvan er eentje (Rob Jorna, JvdK) op een andere positie staat en dan nieuwe dingen gaat leren. Van automatisme kan je niet spreken, dat zie je langzaam groeien, dan hebben we een goede set en dan zakt het weer weg. We zitten midden in die fase, opzoek naar de constantheid, waar je als groep naar toe moet. De patronen kloppen, iedereen weet waar we naar toe willen. Nu zorgen dat je onder stress en spanning en hoge en lage druk iedere keer hetzelfde kunt blijven doen. Je ziet aan alles dat deze lange aanloop goed uitkomt voor deze ploeg. Het is heel grillig, de jongens moeten op elkaar ingespeeld raken."

Van de buitenlandse spelers die erbij zijn gekomen wist Van Goeverden niet veel. "Het mooiste zou zijn als je ze allemaal op stage zou kunnen nemen. Het is sowieso een verrassing, hoe komt iemand binnen, want via video's iemand beoordelen is lastig. Je hebt met persoonlijkheid te maken, het sociale leven en hoe aarden ze in een nieuwe omgeving. Eigenlijk is het voor iedereen compleet nieuw." Afgelopen zaterdag liep directe concurrent Lycurgus bij Sliedrecht onverwachts tegen de eerste nederlaag aan. "Het niveauverschil is niet echt groot dit jaar. Sliedrecht had iedereen wel getipt. Een outsider. Ze doen het misschien wel beter, dan iedereen had verwacht, en dat is alleen maar mooi. De traditionele top-drie staat er zoals verwacht. Wat daar onder zit in deze fase is grillig van alle kanten en dan zie je dat ze best kunnen verrassen. De jongens, de andere ploegen, vechten er hard voor. Het zal me niet verbazen als een van de andere teams van ons gaat winnen. Het zou niet een keer erg zijn als je verliest, dat is echt geen probleem, dat hoort er allemaal bij. Maar we stellen dat zo lang mogelijk uit, natuurlijk."

Van Goeverden moest Joris Marcelis afgelopen zondag noodgedwongen in de vierde set naar de kant halen. "Joris verstapte zich een beetje, last van zijn heup. We gaan deze dagen kijken wat er aan de hand is. Geen paniek of zo. We haalden hem uit voorzorg eruit en dan is het fantastisch te zien hoe Ivar (de Waard, JvdK) het oppakt. Het is mooi dat dat dan lukt. Die jongen heeft moeten wachten tot zijn eerste kans en die grijpt hem meteen. Dat is een grote winst voor deze ploeg. Dat soort dingen neem je mee uit zo'n wedstrijd, dat je een degelijke brede basis gaat krijgen. Dat Joris vervangen kan worden, is een heel goed teken. Ivar is echt een speler, die dit kan en dat gaat hij gedurende dit seizoen ook laten zien. Niet alleen op het moment dat er een blessure is, maar wanneer hij kan invallen en kan starten als het nodig is. Twan Wiltenburg speelde zondag in de rol die we van hem verwachten. Hij is talent af en is een van de grote spelers in dit team en dat maakt hij mooi waar. We investeren in de breedte van het team, dat betekent ook dat andere spelers moeten starten. Pim Kamps kan ook een keer ziek zijn. Je hebt spelers die op dit moment wellicht nog minder zijn, maar aan het einde van het seizoen de punten binnen slaan. We beginnen nu niet met een vaste basis elke week. We gaan heel veel potjes spelen de aankomende weken tot de traditionele winter break. Dan geven we ze een weekje rust. Geen bal-training, ze moeten wel krachttraining doen. Even tijd voor de familie en even de batterij opladen, zoals ze dat zo mooi noemen", sluit Van Goeverden af.
Zaterdag speelt Orion tegen Talent Team Papendal Arnhem. De wedstrijd in de Topsporthal begint om 20.30 uur.

Meer berichten