De leerlingen Thijs, Amando, Sven en Sanne van SBO SAM uit Doetinchem. Foto: Marlous Velthausz
De leerlingen Thijs, Amando, Sven en Sanne van SBO SAM uit Doetinchem. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

Van aardappels tot frietjes

's-HEERENBERG/DOETINCHEM – In het kader van de Nationale week van de friet heeft Cafetaria Litjes 160 kinderen van groep 8 van de drie basisscholen in 's-Heerenberg en SBO SAM uit Doetinchem uitgenodigd om zelf hun eigen portie friet te komen bakken.

De eigenaren van Cafetaria Litjes, Nancy en Jürgen, hadden voor deze kinderen ruim 150 kilo grote aardappelen ingekocht, dertig dunschillers, tien patatsnijders en een doos met pleisters. Na een kleine introductie over de aardappelen en de bewerking ervan tot frieten, gingen ze allemaal samen aan de slag.
De kinderen van groep 8 van het Speciaal Basisonderwijs SAM uit Doetinchem waren laaiend enthousiast. Achtentwintig kinderen en verschillende ouders, die voor het vervoer van de kinderen zorgden, waren meegekomen om het proces van aardappel tot frietje te volgen. "Het past mooi in ons educatief programma," vertelt juf Lotte Wilbrink, "we waren aan het werk met het thema 'Aan tafel'."
Bij cafetaria Litjes zaten de kinderen allemaal samen aan tafel met mandjes aardappelen voor zich die ze zelf moesten schillen. Vervolgens deden ze het zelf in de patatsnijder waar dan lange balkvormige frieten uitkwamen. Daarna gingen ze samen met Nancy hun eigen portie friet bakken in de zuivere plantaardige frituurolie. "Dan stralen die gezichten nog meer, als ze het ook nog zelf op mogen eten en er nog een saus overheen mogen doen."

Meer berichten