Stan Brederoode (links) staat lijnrecht tegenover een jongere van de Keet. Foto: Joke Burink
Stan Brederoode (links) staat lijnrecht tegenover een jongere van de Keet. Foto: Joke Burink (Foto: )

Vers Toneel met 'Bankzaken' in Barghse Huus

's-HEERENBERG - Jongerentoneelgroep Vers Toneel staat op 24 en 25 november op de planken in het Barghse Huus met 'Bankzaken'. Het is de vierde productie waarmee het toneelgezelschap onder de bezielende begeleiding van regisseurs Jop en Caroline Geven het publiek meevoert in een voorstelling vol tegenstrijdige belangen, waarbij sabotage niet wordt geschuwd.

Door Joke Burink

"De voorstelling is er één met een knipoog naar het bedrijfsleven", vertelt Jop Geven. "In het toneelstuk draait het om Hugo Brederoode, directeur van Broadred Fashion, en tevens de eigenaar van de enige jongerenkeet in de stad. Als zijn bedrijf noodgedwongen weg moet uit het pand, besluit hij het te verhuizen naar de jongerenkeet. Van beide kanten stuit dat op verzet en met het smeden van bondjes en plegen van sabotage wordt geprobeerd deze situatie terug te draaien."
De rollen van de twee kampen zijn verdeeld over de achttien toneelspelers van Vers Toneel. Eén van hen is Esmée Rieken (19). Esmée 'hoort al bij Vers Toneel vanaf de oprichting vier jaar geleden. Esmée: "Als ik terugkijk naar de afgelopen vier jaar, zie ik hoe de groep gegroeid is in het toneelspelen en wat groepssfeer betreft. We zijn echt een hechte groep geworden en in het toneelspel zie ik hoe sommige spelers uit hun comfortzone stappen en emoties uiten, iets dat ze in het begin niet of minder goed durfden; dat zegt wel iets over hoe we in de groep met elkaar omgaan. Ook voor mij persoonlijk heeft Vers Toneel iets extra's opgeleverd. Ik studeer logopedie, maar door het toneelspelen, wist ik al hoe ik mijn stem moet gebruiken."
Caroline Geven werkt hard met de groep aan de gelaagdheid van de karakters, terwijl echtgenoot Jop zich vooral richt op de uitvoering van de scènes. Caroline: "Jop en ik hebben in grote lijnen het verhaal en de twee rivaliserende groepen geschetst, maar de jongeren hebben zelf invulling gegeven aan de rollen."
Voor Wim Ruijter (19) is het de eerste keer dat hij met Vers Toneel op de planken staat, maar het acteren is hem niet vreemd. Wim: "Ik maak zelf een serie van Dr. Who op You Tube (zie LPC, dr. Who, red.). Ik schrijf, acteer, regisseer, maar toch wilde ik me ook graag bij Vers Toneel aansluiten nadat ik vorig jaar twee lessen had bijgewoond. Mijn vriendin Floor deed namelijk al mee en zo werd ik nieuwsgierig. In 'Bankzaken' speel ik Stan Brederoode, de zoon van de baas. Stan is de 'Gordon' van het bedrijfsleven, hij heeft een grote mond en zorgt voor een komische noot. Ik vind toneelspelen heerlijk, omdat je je dan kunt verplaatsen in iemand anders. Nu speel ik een nichterig type, maar een andere keer zou ik juist wel eens een heel stoer iemand willen spelen. Karakters uitproberen vind ik leuk om te doen."
Vers Toneel staat erom bekend dat zij elk jaar wel iets bijzonders toevoegt aan het toneelspel. Zo was er twee jaar geleden de mogelijkheid voor het publiek om via een app mee te doen in de zoektocht naar een moordenaar, en werd er vorig jaar gebruik gemaakt van een live stream verbinding. Ook dit jaar zal er iets bijzonders gebeuren tijdens het toneelspel en dat heeft te maken heeft met één van de toneelspelers, Brittany Jones (19). Brittany verblijft voor haar studie een half jaar in Australië. Ze laat in een schriftelijke reactie weten: Vers Toneel is voor mij erg belangrijk. Niet alleen vanwege het toneelspelen, maar ook door de vriendschappen die ik er heb gekregen. Ik heb een half jaar de voorbereiding voor 'Bankzaken' meegemaakt en ik wilde ondanks mijn vertrek naar Australië toch graag mee blijven doen met deze voorstelling. Gelukkig is dat gelukt.
Op welke manier Brittany toch deel uitmaakt van de cast, ziet men tijdens de voorstelling Bankzaken in het Barghse Huus op zaterdag 24 november om 20.00 uur en zondag 25 november om 14.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.verstoneel.nl.


Montferlandse Herfstrun in Beek

BEEK - Wie van rustig hardlopen in het bos houdt moet op 18 november zeker meedoen met de Herfstrun in Beek. Tijdens deze derde editie kunnen de deelnemers naar keuze afstanden lopen van 7,14 kilometer tot een halve marathon van 21 kilometer.

Voorinschrijving is reeds gestart en kan tot en met 16 november op site www.sob-beek.nl. De tocht wordt georganiseerd door Stichting Omloop Beek. Bij alles staat sportiviteit buiten in de natuur voorop.

De tocht gaat door twee bosgebieden: het Monferlandse bos en het Bijvankse bos. Bij uitspanning 't Peeske, in het Monferlandse bos, aan de rand van een beek, is de start en finish. De tocht gaat over zowel verharde als onverharde paden. Vorig jaar waren er rond de honderdvijftig deelnemers in allerlei klassen.

Voor meer info kan men kijken op www.sob-beek.nl.

Meer berichten