Jos Heutinck: 'Bij het dorpsgevoel, voel ik mij het beste bij thuis.' Foto
Jos Heutinck: 'Bij het dorpsgevoel, voel ik mij het beste bij thuis.' Foto

Varsseveld zit in positieve flow na winst op koploper Spero

VARSSEVELD – Na de 'koude start' van sc Varsseveld, met één punt uit de eerste drie duels, zet het team van trainer Jos Heutinck de laatste weken opmerkelijke resultaten neer en niet tegen de minste ploegen uit de tweede klasse I van het zondagvoetbal. Thuis werden Orion en Concordia Wehl verslagen. Afgelopen zondag veegde Varsseveld ook koploper Spero van het veld. In Elst werd overtuigend met 3-0 gewonnen. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen promovendus VIOD uit Doetinchem.

Door John van der Kamp

"We hebben indruk gemaakt in Elst bij de koploper. Het was 0-0 met de rust, maar het had ook twee of drie nul voor ons kunnen zijn. We hebben in de eerste helft verzuimd om afstand te nemen. We hadden volledig controle over de wedstrijd, met name het spel in balbezit was verrassend goed", vertelt Jos Heutinck, over de goede overwinning op de nog ongeslagen Elstenaren. Jos Heutinck, die de afgelopen 17 jaar trainer is geweest bij RKZVC, Gendringen, Pax, Silvolde, Grol en Trias, is deze zomer begonnen bij de warme dorpsclub in Varsseveld, zoals hij het noemt. "Deze club past het beste bij mij. Niks ten nadele van de andere, maar bij het dorpsgevoel hier, voel ik mij het beste thuis. Het voelt als thuiskomen, ik heb het goed naar m'n zin. Het gaat goed en kan mijn ei kwijt in mijn prestatie-drive. We zijn bezig de voorwaarden te verbeteren, dat past in de cultuur van Varsseveld. Varsseveld is een grote club met vijf speelvelden. Ons hoofdveld ligt er perfect bij. Tegen Union, op 23 september, is pas de eerste wedstrijd op dit veld gespeeld. Er is door een groep vrijwilligers tijdens de droge zomer veel gesproeid. En die mensen wil ik een compliment geven. Zeker met zo'n bewerkelijke sproei installatie, zoals we hier hebben. Die liefde voor de club, wordt zeer gewaardeerd."
Heutinck kan geen beroep meer doen op routinier Bjorn Heezen en hij zag verdediger Kevin Holtslag vertrekken. "We hebben dit kunnen opvangen door wat spelers van twee naar één door te schuiven. En Wouter Mullink, de talentvolle aanvaller van Etten, is hier in de buurt komen wonen en is bij Varsseveld komen voetballen. Is nog wel geblesseerd. Hierdoor heb ik hem nog niet in wedstrijdverband kunnen zien. Jammer voor die jongen. We hebben jongens van twee de kans gegeven en die doen het naar behoren. En als iemand aan komt waaien is hij altijd welkom. Maar het moet hier met name uit de jeugd komen en daarmee zijn ze hier volop bezig, om een nieuwe frisse wind te laten waaien. Er is en redelijke verjonging doorgevoerd binnen het bestuur en de technische commissie. Bert Spekking en Koen Arentsen blazen de jeugdafdeling nieuw leven in en Frits Kleinnibbelink, de trainer O19, heeft daar ook een belangrijk aandeel in. We kijken naar een nieuw beleidsplan bij de jeugd en daar wordt financieel wat voor vrijgemaakt. Varsseveld is ook een club die het richting eerste elftal moet hebben van eigen jeugdspelers", meent Heutinck, die een visie heeft op hoe je jeugdige voetballers moet gaan opleiden. "Je kan voetballers allround opleiden of per positie, oftewel specialistisch. Persoonlijk kies ik voor het laatste. Je moet tegen een speler van Onder 17 zeggen 'jij wordt straks de linksbuiten van het eerste'. Het moet wel een talent zijn. Je moet er wel mee aan de gang gaan en alle trainers moeten dezelfde taal spreken. Als een speler van de A1 bij het eerste mee moet doen, moet die voorbespreking hem bekend voorkomen, die geluiden moet hij ook al in zijn kleedkamer gehoord hebben. En verder moet je het ook niet spannender maken."

'Als je drie wedstrijden op rij kunt winnen, kan je er ook vier winnen'

Na drie wedstrijd op rij te winnen, wacht zondag het duel tegen VIOD. Heutinck weet dat hij zijn team scherp moet houden. "Ik verwacht zondag een mooie pot. Wij winnen van de koploper en VIOD wint met 4-0, wel van de nummer laatst, maar dat zegt niet allemaal heel veel. Het zal zeker een mooie wedstrijd worden. We willen dit seizoen wel graag aanvallender voetbal spelen. Ik zeg als je drie wedstrijden op rij kunt winnen, kan je er ook vier winnen. Zeker als we, zoals in de laatste weken, goed in de discipline kunnen blijven spelen. We zitten in een positieve flow. Dat merk je aan alles. Voor en na de wedstrijd."
De aftrap op Sportpark Oberink is om 14.00 uur. Scheidsrechter is Emiel Stienezen.

Meer berichten