Jopie Ferwerda vindt het eervol dat de 'Kuifje-autootjes' die haar man verzamelde worden geëxposeerd. Foto: Josée Gruwel
Jopie Ferwerda vindt het eervol dat de 'Kuifje-autootjes' die haar man verzamelde worden geëxposeerd. Foto: Josée Gruwel

'Steeds meer een bijzonder museum'

Expositie miniatuurauto's uit de stripboeken van Kuifje

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – "Het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum wordt steeds meer en bijzonder museum. Nu is er weer een expositie van een unieke collectie miniatuurauto's, behorend bij de stripboeken van Kuifje. Een expositie ter nagedachtenis aan ex-gemeenteraadslid Sytze Ferwerda, een bijzondere man, die de collectie verzamelde. Hier komen dingen samen", aldus Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, die vrijdagmiddag de expositie opende. Weduwe Jopie Ferwerda onthulde de Ferwerda Vitrine, met modeltreinen die haar man ook verzamelde en die ze schonk aan het museum.

Met trots kijkt Jopie naar de tentoongestelde stripboeken van Kuifje en de autootjes die erbij horen. "Alle 23 stripboeken en daarbij alle 53 bijbehorende autootjes die Hergé erin tekende."
Ze kan het nauwelijks geloven. "Ik had helemaal niets met de autootjes die Sytze in zo'n twaalf jaar verzamelde, maar hij was er helemaal lyrisch over. Je kon ze bestellen via een intekenlijst. Elke twee of drie maanden een exemplaar. En nu, ja, nu vind ik het wel heel leuk dat ze hier staan. Ik ben heel trots op deze tentoonstelling die tot stand is gekomen door Dick Chargois van het museum. Toen hij de modeltreinen kwam ophalen, zag hij de autootjes."
Chargois is enthousiast. "Dit is de eerste tentoonstelling die gaat groeien. Ook originele herdrukken van de eerste uitgave van Kuifje zijn te zien. Paul van der Lee belde me dat hij nog een bijzonder boek over Hergé heeft dat we mogen lenen en we hebben contact met een verzamelaar uit Amsterdam die miniatuurpoppetjes in zijn bezit heeft. Maar het gaat om de autootjes, om alle voertuigen die de Belgische striptekenaar haalde uit brochures die zijn vader verzamelde op zijn wereldreizen. Als je de stripboeken leest, denk je dat Hergé zelf ook veel verre reizen heeft gemaakt. Maar weet je dat hij geen meter gereisd heeft?"
De expositie is te zien tot en met januari 2019. Het museum is gehuisvest aan de Stationsstraat 50 in Doetinchem. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur. 's Zondags van 13.00 tot 17.00 uur. Info: www.ovsm-doetinchem.nl.

Meer berichten